Bedrijventerrein Stichtsekant, waar onder andere Lidl haar distributiecentrum in 2022 opent.  (Foto: gemeente Almere)
Bedrijventerrein Stichtsekant, waar onder andere Lidl haar distributiecentrum in 2022 opent. (Foto: gemeente Almere)

Bedrijvenpark Stichtsekant in trek bij bedrijven uit Almere en regio

Algemeen

In Almere werken ondernemers en gemeente samen aan de ontwikkeling van het bedrijvenpark Stichtsekant en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Bedrijvenpark Stichtsekant ligt aan de oostzijde van Almere en biedt veel ruimte voor logistieke en moderne groothandelsbedrijven. 

Dit meldt de website logistiek.nl in samenwerking met de gemeente Almere. Stichtsekant heeft een goede bereikbaarheid. Het terrein ligt direct aan de afrit van de A27 en op slechts 8 minuten rijden van de A6. Schiphol en de Amsterdamse haven zijn binnen 40 minuten te bereiken en de locatie ligt centraal ten opzichte van het noorden van Nederland en regio Utrecht. Het bedrijventerrein is mede daardoor, ook voor XXL warehousing, een uitstekende vestigingsplaats voor logistieke bedrijven. Bovendien kunnen werknemers tijdens de spits Stichtsekant nagenoeg filevrij bereiken. Ook met het openbaar vervoer is Stichtsekant vanuit Almere-Stad, Zeewolde, Huizen en Blaricum goed bereikbaar.

Ontwikkeling Stichtsekant

In de afgelopen decennia heeft Almere de terreinen Hollandsekant en Sallandsekant ontwikkeld voor logistieke bedrijven. Deze terreinen zijn inmiddels helemaal ingevuld. Stichtsekant is sinds 2004 in ontwikkeling. In de eerste periode heeft zich hier een aantal bedrijven gevestigd, die voor een deel nog steeds gevestigd zijn, zoals Geodis, BBL Logistics, Antalis en Volvo.

Stichtsekant als doorgroeilocatie

Sinds 2018 is Stichtsekant volop in de belangstelling bij bedrijven die vanuit Almere door willen groeien naar een grotere locatie. Dimensio Verpakkingen verhuisde al voor de tweede keer binnen Almere en opende voorjaar 2021 een warehouse met groot kantoor van totaal 34.000 m2. LIS Logistics was op meerdere locaties op bedrijventerrein De Vaart gevestigd en verhuisde ook dit jaar naar een nieuw distributiecentrum van 34.000 m2 op de Stichtsekant. De komende tijd zullen nog meer bedrijven volgen.

Bediening Metropool Regio Amsterdam

Bedrijven die in de regio gevestigd zijn en ook de Metropool Regio Amsterdam willen bedienen, kiezen steeds vaker voor Stichtsekant. PostNL opende in 2019 een pakket sorteercentrum voor de regio. Flamco Hydronic Flow Control, een onderdeel van Alberts Industries, opende begin 2021 haar nieuwe kantoor, productie- en logistieke centrum in Almere nadat zij lange tijd in Bunschoten waren gevestigd.

In 2022 verplaatst Lidl haar distributiecentrum voor de regio Noord-Holland-Utrecht-Flevoland van Hoorn naar Almere. Recent heeft Hunkemöller bekend gemaakt haar distributiecentrum vanuit Hilversum naar Almere te verplaatsen, op een prominente locatie langs de A27. Hunkemöller opent de nieuwe locatie in 2023. Daarmee zijn de eerste twee fasen van Stichtsekant bijna volledig uitgegeven.

E-fulfilment

De snelle groei van de e-commerce en de aanwezigheid van 2,5 miljoen consumenten in de Metropool Regio Amsterdam maakt Stichtsekant aantrekkelijk voor e-fulfilment centers. Verschillende partijen ontwikkelen plannen voor een e-fulfilment center in de derde en laatste fase van Stichtsekant.

Werkgelegenheid

De ontwikkelingen op de bedrijventerreinen zorgen voor een snelle groei van de werkgelegenheid in Almere. De mix van banen die door de nieuwe bedrijven aangeboden wordt, is aantrekkelijk voor inwoners in lager- en middelbaar opgeleide functies, die daarmee dichter bij huis kunnen werken. Daarnaast zorgt de automatisering van logistieke processen voor een grote vraag naar technisch- en ICT personeel. Dit sluit goed aan op de beroepsbevolking van Almere en de opleidingen die in Almere aangeboden worden. De verschillende shifts die door veel bedrijven gehanteerd worden, kunnen aantrekkelijk zijn voor bepaalde delen van de beroepsbevolking. De verwachting is dat er uiteindelijk enkele duizenden arbeidsplaatsen op Stichtsekant komen, wat een enorme kans is voor inwoners van Almere die een leuke baan dichter bij huis zoeken.