Supermarkten en voedingsspeciaalzaken bleven open en beleefden een goed jaar.(Foto: Adobe Stock)
Supermarkten en voedingsspeciaalzaken bleven open en beleefden een goed jaar.(Foto: Adobe Stock)

Stijgende vraag naar winkelpersoneel Flevoland

Algemeen

De vraag naar winkelpersoneel in Flevoland loopt op. Dit blijkt uit onderzoek van het UWV. In juli daalde het aantal WW-uitkeringen in de provincie Flevoland verder. Vergeleken met een jaar geleden is er eveneens sprake van een afname. Deze daling doet zich ook voor bij verkoopmedewerkers detailhandel.

Tijdens de lockdowns stegen de WW-uitkeringen aan deze medewerkers, maar de andere maanden is een daling zichtbaar. Kansen op werk zijn er vooral in de food, en voor technische verkoopberoepen en monteurs.

WW-uitkeringen

Eind juli 2021 verstrekte UWV 6.552 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een daling van 6,0% (-421 uitkeringen). Landelijk daalde de WW met 5,9% bijna net zo hard. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 25,5%, oftewel 2.241 uitkeringen. Deze afname is gelijk aan de landelijke daling het afgelopen jaar (-25,5%).

Detailhandel

De daling van WW-uitkeringen het afgelopen jaar doet zich ook voor bij verkoopmedewerkers detailhandel. In het begin van de coronacrisis sloten veel non-food winkels (zoals kleding- en schoenenwinkels), en steeg de WW juist. Die toename was vooral zichtbaar in april, mei en juni 2020 en bedroeg in deze drie maanden 53% in Flevoland; een toename van 113 uitkeringen. Daarna daalde de WW, om weer licht op te lopen tijdens de ‘harde’ lockdown. Alle niet-essentiële winkels moesten toen dicht, met uitzondering van click & collect. De afgelopen maanden zette de afname weer in.

Foodsector

Al die tijd deed de foodsector het juist goed. Supermarkten en voedingsspeciaalzaken bleven open en beleefden een goed jaar. In dat deel van de detailhandel kwamen er banen bij. Op dit moment zijn er dan ook vooral kansen op werk in de food, bijvoorbeeld voor verkopers voedingsspeciaalzaken en broodbakkers. En in de meer technische verkoopberoepen (zoals verkopers elektronica) en monteurs (zoals keukenmonteurs). Voor de detailhandel als totaal verwacht UWV in 2021 eerst een herstel van het aantal gewerkte uren. Pas in 2022 stijgt de totale werkgelegenheid weer, al blijven er onzekerheden zoals een volgende golf van coronabesmettingen.