Afbeelding
AlmereZaken

Column Floriade BV. 2019: een jaar met mooie resultaten

Algemeen

 Met deze column zijn we al weer aanbeland bij het einde van 2019. Precies een jaar geleden ben ik het avontuur bij Floriade Expo 2022 aangegaan. Een jaar waarin ik kan terugkijken op een fantastische beslissing. Op een jaar waarin we als team mooie resultaten hebben geboekt. 

Inmiddels hebben zeven landen (China, Indonesië, Thailand, Qatar, Luxemburg, Polen en Griekenland) hun deelname bevestigd. Daarnaast zijn er circa veertig Nederlandse inzendingen van bedrijven, instellingen en organisaties en dat aantal groeit! Ook is er een MoU ondertekend met de internationale beursorganisatie GreenTech/Rai en met de brancheorganisatie van de kassenbouw- en installatiesector AVAG. Tussen 2020 en 2022 trekken de organisaties samen op bij de verschillende activiteiten. Mogelijkheden die worden verkend zijn seminars, rondleidingen, bedrijfsbezoeken en gespreksbijeenkomsten. Ook zal er samen opgetrokken worden om de business-to-business te bevorderen binnen de internationale tuinbouwsector. Deze MoU is daar een eerste aanzet toe.

Er zijn naast de Beplantingscommissie nog twee adviesraden opgericht: één ten behoeve van de Flori (bloemen en planten) en één voor de AGF-sector (aardappelen, groente en fruit). Beiden met jonge ondernemers uit de tuinbouwsector. Zij zullen de Expo-organisatie adviseren in de ontwikkeling, programmering en de toelevering van producten voor in ieder geval twee attracties op het Floriadeterrein: een belevingskas en een high tech greenhouse.
En zijn jullie onlangs nog op of om het Floriadeterrein geweest? Wat wordt er hard gewerkt. Niet alleen staan er al honderden ingezonden bomen extra op het terrein en zijn de kavels al goed zichtbaar. Ook de infrastructuur rondom het terrein krijgt steeds meer vorm. Af en toe is het even zoeken hoe het terrein te bereiken is, maar we blijven bereikbaar en iedereen is welkom.

Dat de Expo-organisatie verbindingen legt wil ik graag nog eens benadrukken. Zo zijn bijvoorbeeld de eerste uitvragen gedaan en hebben verschillende lokale ondernemers hier al de vruchten van geplukt. Ben jij ondernemer en zou je ook willen bijdragen aan de Expo? Schrijf je dan in via de contactpagina op onze website. Daarnaast zijn we volop bezig met de komst van een Floriade Preview Experience met een verwachte opening voorjaar 2020. Hier nemen wij Almeerders en andere geïnteresseerden mee in de Making Of-fase van Floriade Expo 2022. Doordat de Experience vanuit de stad per boot te bereiken is, zal het een mooie verbinding zijn tussen het centrum van Almere en het Floriadeterrein.

Niet alleen deze verbindingen zijn gelegd. De Floriade bleek een vliegwiel voor de verbeterde infrastructuur van de A6 (een jaar eerder gereed dan gepland) en straks ook het stationsgebied. Nieuwe banen zijn gecreëerd. Hierbij heeft het Floriade Werkbedrijf mooie resultaten geboekt en werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan geholpen. De Floriade Academy heeft de verbinding gelegd tussen de Floriade en verschillende kennisinstellingen en daarmee studenten. En middels themabijeenkomsten van de Floriade Business Club en evenementen zoals het Floriade Festival, de Dutch Design Week en events van Urban Greeners hebben steeds meer mensen en organisaties zich verbonden aan de thema’s van de Expo: groen, voeding, energie en gezondheid. Het was absoluut een vruchtbaar jaar en we gaan vol enthousiasme 2020 in.

Graag tot ziens op het Floriadeterrein!

Peter Verdaasdonk
Directeur Floriade Expo 2022