De extra 12,3 miljoen euro voor Floriade is definitief. (Foto: Floriade)
De extra 12,3 miljoen euro voor Floriade is definitief. (Foto: Floriade)

Definitief extra 12,3 miljoen euro voor Floriade

Algemeen

Een motie van afkeuring richting college, en met name Floriade-wethouder Jan Hoek, heeft donderdagavond tijdens de Politieke Markt geen meerderheid gehaald in de raad.

De motie werd ingediend door de Partij voor de Dieren, SP, PVV, AP/OPA, NIDA en Respect. Volgens de indieners heeft het college alle grip op de Floriadekosten verloren en gaat de 12,3 miljoen die de Floriade BV extra heeft gevraagd ten koste van andere projecten in de stad. Ook ergeren de fracties zich aan het feit dat het college niet kan (of wil) aangeven of er nog meer kosten worden gemaakt. “Dit is wanbeleid dat we in de zwaarst mogelijke bewoordingen willen afkeuren”, verklaarde raadslid Jesse Luijendijk (PvdD). De overige partijen stemden allemaal tegen de motie.

Tekorten

Ook de motie van PvdD en PVV die opriep dat de Floriade BV bij nieuwe tekorten geen cent meer zal krijgen, haalde  het niet. “Want dat zou betekenen dat er dan iets niet gerealiseerd kan worden en dat leidt dan tot minder bezoekers, dus minder inkomsten”, zei Bastiaan Malotaux van het CDA. Wethouder Jan Hoek zei dat het college erop aanstuurt dat er geen cent extra meer nodig zal zijn. “Maar ik kan dat domweg niet beloven. Mocht dat eventueel nog gebeuren, dan moeten we dat op het moment zelf beoordelen en afzetten tegen de opbrengst die daar tegenover staat.” De PvdA benadrukte nog eens dat de partij hier een streep zet: “Geen cent meer naar de Floriade. We steunen deze motie”, aldus Ruud de Jonge.