Miguel Patra van Manpowerr. (Foto: aangeleverd)
Miguel Patra van Manpowerr. (Foto: aangeleverd)

Ontwerper Miguel Patra

Eigen Zaken

Op het eerste oog hebben muziek, natuur, de animé serie Dragon Ball Z en schilder Bob Ross niet veel gemeen, toch vormen deze elementen de basis en inspiratie voor het werk van Miguel Patra. De Almeerse Patra is eigenaar van Manpowerr, en maakt met zijn bedrijf portretten en graffiti-art op leren jacks, spijkerjassen, tassen en muren.

“Toen ik negen jaar was kwam ik als kind in Nederland wonen en keek ik de tekenfilmserie Dragon Ball Z op TV. Dat vond ik zo inspirerend, dat ik ook ben gaan tekenen. Ik vond die stijl zo gaaf, dat wilde ik ook maken.” De inmiddels 30-jarige ontwerper Patra straalt van oor tot oor terwijl hij vertelt over het ontstaan van zijn bedrijf. “Op mijn 18e heb ik voor een buitenlandse artiest die voor een festival naar Nederland was gekomen een jas beschilderd. Hij had een jas nodig maar kon niet terug naar huis om zijn eigen jas op te halen. Hij vroeg mij een jas te beschilderen, met een portret van zijn vrouw en zijn zoontje erop. Ik had eigenlijk niet veel ervaring met schilderen maar heb het gewoon geprobeerd en het was gelijk gelukt.”

Na het succes van dit eerste ontwerp werd Patra uitgenodigd door de organisatie van dit festival, waar hij verschillende Amerikaanse artiesten kon ontmoeten. Dit was een enorme boost voor de toen nog zeer prille carrière van de ontwerper.

Leren en ontwikkelen

Inmiddels maakt de ontwerper meer dan alleen leren jacks. Patra ontwerpt muurschilderingen bij bedrijven en heeft onlangs een Lamborghini beschilderd. Toch is hij niet vergeten hoe het allemaal begonnen is. “Toen ik jong was kwam Bob Ross op televisie, daar heb ik veel van geleerd want ik had nooit echt geschilderd. Die eerste jas die ik maakte toen ik 18 was, was de allereerste keer dat ik een product beschilderde. De manier hoe Bob Ross door drie lijnen te trekken een berg kan creëren sprak me enorm aan. Dat heeft me echt gebracht waar ik nu ben. Als ik een portret moet maken kan ik dat in een uurtje doen, juist door wat ik van hem heb geleerd.”

Inspiratiebronnen

Zijn inspiratie haalt Patra uit veel alledaagse dingen. Muziek, mensen, eigenlijk alles om hem heen. “Veel kunstenaars zijn introvert, ik ben juist heel spontaan en sociaal. Ik kan goed luisteren en sta open voor emotie. Als iemand iets voelt, een emotie, wil ik graag weten waarom dat zo is. Dat helpt mij als ondernemer ook om ontwerpen te maken die bij mijn klanten passen.”

Bob Ross én Rembrandt, daar is het allemaal mee begonnen

Een dag naast Rembrandt

Aan toekomstplannen ontbreekt het de ontwerper niet. “Ik zou heel graag een jas ontwerpen voor Chris Brown. Maar ook exposeren in musea lijkt me geweldig. Ik wil dat mijn werk hangt waar Rembrandt ook hangt. Al is het maar voor één dag.” Patra merkt op dat musea meer bezocht worden. “Jongeren gaan vaker naar musea, ze vinden het leuk om foto’s en content te maken, maar leren daar ook over de ontwerper of schilder. Daar wil ik ook zijn met mijn werk.” Een andere wens voor de toekomst is het openen van een winkel, het liefst in Almere. “Almere heeft mij gevormd tot wie ik ben, dus ik wil hier echt niet zomaar weg.”

Samen sterker

Als zijn bedrijf blijft groeien, komt er wellicht een moment dat Patra het ontwerpen niet meer in zijn eentje aankan, maar ook daar heeft de ondernemer al over nagedacht. “Ik sta heel erg open voor samenwerkingen. Het lijkt me bijvoorbeeld geweldig om met Kaws te werken, dat vind ik een geweldige ontwerper en ik denk dat onze stijlen goed bij elkaar passen. Maar ook als je nog geen brand hebt opgebouwd maar de vibe goed is, wil ik graag met je samenwerken. Wat ik voor mezelf wil, wil ik ook voor een ander.”

Geloof in jezelf

Wat Patra mee wil geven aan andere (jonge) creatieve ondernemers? Dat is eenvoudig: “Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Als je een richting hebt gekozen, mag je daar best vanaf wijken als een andere weg toch beter lijkt. Als je maar in jezelf gelooft.” Het advies van Patra komt voort uit eigen ervaringen. “Ik deed altijd alles zelf, dat ging gewoon sneller, maar ik heb geleerd dat dat niet altijd de beste manier is. Als je geduld hebt en anderen om hulp durft te vragen, dan kom je het verst.”

Ook in aanmerking komen voor deze rubriek Eigen Zaken? Stuur dan een mail met daarin kort wie u bent en wat u doet naar redactie@almerezaken.nl en wie weet staat uw bedrijf in ons volgende magazine. 

Ontwerp van Manpowerr (Foto: aangeleverd)
Miguel Patra van Manpowerr. (Foto: aangeleverd)