Afbeelding
AlmereZaken

Food Passage definitief mislukt: visboer vertrekt eind november

Redactie

De ooit zo veelbelovende Food Passage in het centrum staat vanaf november leeg. Dan vertrekt ook Viscircus Koning naar een nieuwe locatie. Hiermee is de ambitieuze droom voor een ondergrondse Passage definitief ten einde gekomen. Wat er gaat gebeuren met de leegstaande passage, is nog niet bekend. Zowel de gemeente als vastgoedeigenaar Unibail-Rodamco-Westfield laten weten nog geen concrete plannen te hebben met de verlaten Passage.

De viswinkel van de gebroeders Koning heeft een nieuw onderkomen gevonden in het pand van stripwinkel Het Beeldverhaal aan de Schutterstraat. Het Beeldverhaal zelf verhuist deze week naar een ander pand in dezelfde straat. De voorbereidingen voor beide verhuizingen zijn in volle gang, volgende week moeten de stripwinkel open zijn voor het winkelend publiek. De dag ervoor wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting en de belettering van beide panden. De verhuizing van het Viscircus zal als alles voorspoedig verloopt in november plaatsvinden, nadat het oude pand van het Beeldverhaal grondig is verbouwd. Dan heeft de laatste ondernemer de Food Passage verlaten. Wat vijf jaar geleden begon als een ambitieus plan, waar forse investeringen voor werden gedaan, is hiermee definitief mislukt.

Investeringen

Met de komst van de Food Passage, op de plek waar eerst een Albert Heijn XL en Gall&Gall gevestigd waren, werden veel veranderingen doorgevoerd. Zo werd er geïnvesteerd in een beter aanzicht, een betere bereikbaarheid van de winkellocatie en kreeg de ondergrondse winkelruimte een lift om de toegankelijkheid te vergroten. De investeringen bleken echter niet het gewenste resultaat op te leveren. Onder andere supermarkten Deen, Aldi en Budget Food kozen eieren voor hun geld en verlieten stuk voor stuk de Food Passage. Van alle twaalf winkels bleef slechts de viswinkel nog over, die nu als laatste ook vertrekt.

Geruchten

Grote vraag bij de leegstand die het vertrek van de viswinkel met zich meebrengt is: wat gaat er gebeuren met de Food Passage? Al langere tijd klinken er geruchten om de ruimte te gaan benutten als grote parkeergarage, eventueel als extra parkeergelegenheid voor Floriadebezoekers in de toekomst. Ook sloop wordt genoemd als mogelijkheid, evenals het verbouwen of platgooien van de passage. Maar geen van deze mogelijke nieuwe bestemmingen is bevestigd door de gemeente of de vastgoedeigenaar.

Niets concreets

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er op korte termijn geen plannen zijn. “De eigenaar is Unibail-Rodamco-Westfield, zij zullen uiteindelijk bepalen wat er met de ruimte gebeurt. Natuurlijk hebben we overleg met ze, en denken we mee over de mogelijkheden, maar daar is tot nu toe nog niets concreets uitgekomen.” Ook navraag bij Unibail-Rodamco-Westfield levert geen antwoorden op. Manager Bart van Twillert laat in een reactie weten: “Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen voor de toekomst van de passage. We zijn wel druk aan het kijken wat we met de Food Passage gaan doen, maar meer is er nog niet bekend.”

Vijf jaar geleden waren de verwachtingen hoog voor de Food Passage. (Foto: archief Almere Zaken)