Afbeelding
AlmereZaken

Burgemeester moet sluiting notariskantoor Prinsze beter motiveren

Redactie

Burgemeester Franc Weerwind moet beter motiveren waarom het notariskantoor Prinsze per direct de deuren moet sluiten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald.

De burgemeester besloot eind november het kantoor voor zes maanden te sluiten wegens ondermijning. Dat betekent dat hij verdacht wordt van het faciliteren van criminele activiteiten. Het is voor het eerst in Nederland dat het bestuursrecht op een dergelijke wijze in de strijd tegen de georganiseerde misdaad wordt ingezet. De politie Midden-Nederland was tevreden met de stappen die Weerwind zette, maar notaris Maarten Prinsze was het niet met die beslissing eens en spande een kort geding aan.

Witwassen

Tegen Prinsze loopt al enige tijd een strafrechtelijk onderzoek wegens verdenkingen van witwassen. In 2017 kwam hij al in opspraak toen de politie en FIOD een inval deden in zijn kantoor aan de Transistorstraat en zijn woning. De notaris kwam toen twee weken in voorarrest te zitten. Begin dit jaar werd de notaris, die al jaren in Almere actief is, door de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden uit zijn ambt gezet vanwege ‘een ernstig verwijtbare misstap’ en ‘ontoelaatbare gedraging’. Het ging daarbij om een vals opgemaakte brief. Ook hiertegen ging de notaris in beroep. In februari wordt de uitspraak verwacht.

Toelichting

Burgemeester Franc Weerwind kondigde dit jaar aan zich te focussen op bedrijven die zich bezig houden met ondermijning. Om die reden zette hij tegen de notaris een uniek middel in: toepassing van het bestuursrecht. De voorzieningenrechter stelt nu dat de burgemeester zijn besluit onvoldoende heeft toegelicht. Tot de motivatie beter is uitgewerkt mag het kantoor gewoon open blijven, in ieder geval tot de uitspraak van het hoger beroep in februari.

Acht voorbeelden

Weerwind heeft acht voorbeelden bij de rechter aangedragen over vermeende criminele activiteiten, maar zeven daarvan zouden volgens de rechter te weinig concreet zijn en niet bewijzen dat ze gefaciliteerd zijn door Prinsze. Het overgebleven voorbeeld is niet voldoende om te spreken van ‘ verstoring van de openbare orde. Ook heeft Weerwind onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de overige klanten van de notaris die bonafide zijn, en de negen medewerkers die werkzaam zijn op het kantoor.

Afbeelding