Adjied Bakas. (Foto: Mona Alikhah)
Adjied Bakas. (Foto: Mona Alikhah)

Trendwatcher Adjiedj Bakas: ‘We leven in een tijdperk van chaos’

Interviews

Met het jaar 2021 bijna achter ons en het jaar 2022 in het verschiet, kijken we samen met de Almeerse Trendwatcher Adjiedj Bakas achterom en vooruit. Wat denkt Bakas over de huidige ontwikkelingen met corona? En welke rol zou Almere het komend jaar moeten gaan spelen, om economisch nog sterker in haar schoenen te gaan staan? Bakas is over één ding heel duidelijk: “We zitten middenin het tijdperk van chaos, maar dat is eigenlijk zo slecht nog niet. Juist deze chaos zorgt voor innovatie en vooruitgang, ook voor Almere.”

Wie in het huis van Adjiedj Bakas in Overgooi rondkijkt, ziet de woon- en werkomgeving van een man die de wereld kent. Vele herinneringen en invloeden van alle contineten heeft hij om zich heen verzameld. Een lust voor het oog om naar te kijken, maar niet minder interessant zijn de woorden die Bakas spreekt. Hij wordt ‘visionair’ genoemd (Telegraaf), ‘vooruitblikkoning’ (Volkskrant) en de ’Trendwatcher des Vaderlands’ (NRC). Er verschenen de afgelopen jaren vele boeken van zijn hand, waarin hij zonder uitzondering een goed beeld van de toekomstige ontwikkelingen in Nederland en ver daar buiten weet te schetsen. Eind 2021 verschijnt zijn nieuwste boek ‘Het tijdperk van Chaos’, een titel die in eerste instantie negatiever doet lijken dan het volgens Bakas is. “Het woord chaos komt uit het oud-Grieks, en betekent letterlijk beweging vanuit het niets. Dat is wat er nu gebeurt, alles komt in beweging, niets is meer zeker en er gaat veel veranderen. Als we terugkijken, zien we dat de viruselite die plotsklaps ontstond, een totaal verkeerde aanpak heeft gekozen die onnoemelijke economische en psychologische schade heeft aangericht. In Singapore heeft de regering het volk gemeld dat dit virus nooit meer weggaat, corona is endemisch geworden en we moeten ermee leren leven. Lockdowns helpen niks en bezorgen het bedrijfsleven veel schade. De 2G-aanpak is voor nu het beste. Dan kan de gevaccineerde meerderheid tenminste normaal leven. In Singapore is vaccinatie net verplicht, maar als ongevaccineerden met corona in het ziekenhuis belanden moeten ze hun behandeling zelf betalen. Daardoor is de vaccinatiegraad fors gestegen. Ook in Noorwegen draait alles alweer normaal, heel goed. Het leven van lockdown naar lockdown is geen feest voor jongeren, maar ook hoogbejaarden boven de 25 willen zichzelf uitlaten. Wij mensen zijn zoogdieren, net als honden. Wij waren deze maand naar de musical Titanic in het KAF-theater en dat was bomvol blije mensen die genoten van de show. We bezochten kunstbeurs PAN in Amsterdam. Nu gaan we met vrienden naar de Aztekententoonstelling in Leiden. Zo maken we van de lockdown een luckdown met verschillende geluksmomenten. Ik adviseer een ieder om geluk te creëren, laat je niet opvreten door chagrijn.”

Nieuwe virussen

Bakas vervolgt: “We hebben een K-vormig economisch herstel. Een deel van het bedrijfsleven groeit en bloeit (het onderste deel van de K, bijvoorbeeld IT en ambachten) en een ander deel krimpt (het bovenste deel van de K, bijvoorbeeld administratieve beroepen). Dat betekent dat veel mensen zich omscholen om bij de winnaars van de nieuwe economie te gaan behoren. Met het coronavirus moeten we leren leven, maar er loeren meer virussen op ons. Door het smeltende oerijs komen vergeten virussen weer tot leven. In Tibet hebben virologen al meer dan 20 onbekende virussen ontdekt, die griezeliger zijn dan corona. Ook inslaande meteorieten en ruimtetoerisme brengen virussen van buiten naar de Aarde. En vooral doordat de mensen veel bossen kappen, waardoor we dieren en virussen van hun huis beroven, komen die wezentjes gezellig bij ons logeren. Mede daarom ben ik zo fel tegen biomassacentrales waarin miljoenen bomen worden opgestookt. Om ons teweer te stellen tegen alle virussen die ons nu en straks bedreigen, moeten we ons immuunsysteem oppompen, want onze weerstand is verzwakt door verschillende oorzaken. We zijn bijvoorbeeld te schoon geworden: zo af en toe een modderbad nemen is goed voor je. En we eten ongezond en bewegen te weinig. We verwaarlozen vooral onze darmen, terwijl die van doorslaggevende invloed zijn op onze afweer. Zijn je darmflora verstoord, dan word je eerder ziek of depressief, wees dus lief voor je darmpjes! Probiotica zit tegenwoordig ook in de onder jongeren populaire bubble teas. Ons huis is de hondenmand geworden waar we ons kwispelend in terugtrekken. Thuiswellness doen we in de eigen badkamer. Binnen- en buitenruimtes vervagen. En we leren thuis koken op restaurantniveau. Op vakantie in eigen huis kan door de VR-bril op te zetten, waardoor je je kunt verbeelden dat je door een zonnig Italiaans stadje scharrelt. Dus we leren het beste te maken van lockdowns”.

Thuis uitvindingen doen in de lockdowns

Het vaker geconfronteerd worden met pandemieën heeft volgens Bakas een direct gevolg op alle facetten van leven. Zowel op economisch gebied, maar zeker ook op het gebied van technologische ontwikkeling. “.Dit betekent dat de thuiswerkplek steeds belangrijker wordt. Mensen willen minder vaak in een kleine studio hokje in een grote stade wonen, maar kiezen vaker voor de randgebieden van een stad, of zelfs voor het plateland. Dit heeft een enorme impact op de huizenmarkt. De tuinsteden, zoals Almere, gaan net zo bloeien als in de ‘roaring twenties’ 1920-1930. Toen werden de eerste tuinsteden aangelegd, nu worden ze talrijker. De overheid richtte zich de afgelopen decennia vooral op de Randstad, en ze verdween uit het Randland. Doordat het hybride werken in veel branches het nieuwe normaal wordt, vestigen steeds meer stedelingen zich op het platteland waar je groter, groener en goedkoper kunt wonen. En als je een schuur hebt, kan je daarin knutselen en nieuwe uitvindingen doen. Zo peuterden de Zwitsers tijdens een lockdown door de Pest Engelse klokken uit elkaar en creëerden ze de Zwitserse horloges. Ook het Zwitserse zakmes ontstond in een lockdown. Luther vertaalde de Bijbel uit het Latijn tijdens een lockdown en zo ontstond het Protestantisme. De prijzen van huizen buiten de stad zullen dus in waarde gaan toenemen, we gaan betalen voor de meters en niet meer voor de locatie, door de portable werkplek. Almere wordt nu massaal ontdekt door Amsterdammers. Ik denk dat de woningprijzen daardoor fors gaan stijgen, ook al wordt er veel bijgebouwd in Flevoland. Voor het eerst in lange tijd is Flevoland weer agendapunt tijdens de kabinetsformatie. Heel fijn. Werkgevers in ‘booming businesses’ kampen met personeelstekorten. Dat blijft wel even zo. Ook grondstoffen en food worden duurder en de energieprijzen blijven hoog.

Ik denk dat burgemeester Weerwind kabinetslid wordtPolitiek in Almere

Adjiedj Bakas: “Het zou mij niet verbazen als burgemeester Franc Weerwind toetreedt tot het kabinet Rutte IV. In de formatie wordt veel over Flevoland gesproken. Het kabinet wil boeren uit andere regio’s herplaatsen in Flevoland omdat dit qua stikstofuitstoot beter uitkomt. En het kabinet wil ook veel nieuwe woningen gaan bouwen in Flevoland. Mooi, volop bedrijvigheid en investeringen dus in onze provincie.

Elektrisch vliegen

Ook als het gaat om vervoer verwacht Bakas grote veranderingen. “Doordat mensen niet meer gebonden zijn aan een vaste werkplek, wordt het mogelijk om overal op aarde te werken. Nu hebben we 5G internet, maar straks met 6G is er nog veel meer mogelijk. Ik ben bijvoorbeeld laatst geopereerd in het Flevoziekenhuis. Mijn chirurg verrichte de operatie met behulp van een operatierobot. Straks met 6G internet kan de chirurg de robot vanuit zijn huis in Gelderland hier in het ziekenhuis aansturen, zonder in de auto te hoeven stappen”. Ook: “Door 6G en het hybride werken wordt het rustiger op de weg. Maar in de lucht wordt het drukker. Er komen binnen vijf jaar elektrische vliegtuigjes aan die 10-20 mensen goedkoop, geruisloos en emissievrij kunnen vervoeren van bijvoorbeeld Groningen naar Almere en terug. Dan zullen krimpregio’s ook aantrekkelijker worden. Nederlanders vinden vakantie een mensenrecht, dus vliegvakanties blijven in trek. Lelystad Airport mag van mij dan ook snel open. Veel mensen die daar nu op tegen zijn, stappen zelf dolgraag op Schiphol in het vliegtuig. Ook de klagers in de regio Schiphol vliegen en hebben van klagen hun identiteit gemaakt. Sommigen dienden wel 1000 klachten per persoon in!”

Woke en klimaatkerk zorgen voor zelfverminking van het Westen

Wat bedreigt ons nog meer? Bakas:” Overal ter wereld bestormen de armen de rijkere regio’s. Daarom worden overal grensmuren gebouwd. Brazilië, India en Zuid-Afrika bouwen grensmuren op hun landsgrenzen. Griekenland heeft al een grensmuur op de landsgrens met Turkije. Er komen ook grensmuren in Europa. Ondernemers die grensmuren kunnen bouwen, doen de komende jaren goede zaken. Maar deze demografische oorlogsvoering is griezelig, want de mensenhordes blijven komen. De maffia, die aan drugs en mensenhandel goed verdient, ondermijnt de samenleving ook steeds meer. En Zbellie, de rebellie van generatie Z, de jongeren, die geboren zijn na 1995, is ook geen feest. De Woke ideologie die ons nu overspoelt, leidt tot zelfverminking van het Westen. Jammer”.

Mini-kerncentrales in Almere

Aan een ding stoort Bakas zich in Flevoland. “Het raakt hier steeds voller met foeilelijke en ongezonde windmolens, de minaretten van de Klimaatkerk, de griezelige sekte van klimaatshysterici die die klimaatverandering schromelijk overdrijft om eigen verdienmodellen door te drukken. De ondergangsporno die ze verspreiden maakt vooral jongeren depressief”. Hoewel Bakas de klimaatverandering een serieuze zaak vindt, ergert hij zich aan de “schijnoplossingen van de Klimaatkerk die klimaat als hefboom gebruikt om het kapitalisme uit te hollen en te vervangen door het socialisme. Daarom wordt ons van alles aangepraat: vliegschaamte, autoschaamte, vleesschaamte en nog veel meer vreugdeloze zaken. Hu!”

Hij vervolgt: “Ik zie het totaal anders. Juist het kapitalisme met zijn innovatiekracht en concurrentie zorgt voor een beter milieu. Dankzij het kapitalisme ontstond de wedloop tussen de innovators binnen de farmabedrijven om met vaccins en medicijnen te komen, waardoor we met corona als endemische ziekte kunnen leren leven. Britse onderzeeboten en Russische ijsbrekers worden aangedreven door mini-kernreactoren. Rolls Royce gaat deze mini-kerncentrales nu bouwen in Engeland. Frankrijk en Zuid-Korea ontwikkelen nu ook mini-kerncentrales. Almere kan al snel een varende kerncentrale of een mini-kerncentrale op land hebben. Dan hebben we energiezekerheid zonder blackouts, emissievrij, met weinig afval en superveilig. Het maatschappelijk draagvlak voor kernenergie groeit, terwijl het draagvlak voor windmolens, biomassa en zonneparken afneemt. In Duitsland worden nu al meer windmolens gesloopt dan gebouwd. En gas is en blijft de belangrijkste transitiebrandstof. Wereldwijd zijn veel gas- en LNG-pijpleidingen in aanbouw. Nederland is het enige land ter wereld met een gasverbod en een zogenaamd stikstofprobleem.”

Vakmanschap

Tot slot wil Bakas nog benadrukken hoe belangrijk het werken met handen wordt. De trendwatcher verwacht een grote opleving van de reparatiemarkt en van vakmanschap. “Juist omdat de technologie met zijn robots veel mensenwerk uit handen gaat nemen, wordt het echte vakwerk steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan her stofferen van meubels, aan het repareren van alles en nog wat. We gaan toe naar een maatschappij waarin we niet meer zo snel dingen weggooien of vervangen, maar juist gaan herstellen of verfraaien. Het creatieve proces van de mensheid zal in economische zin hierom steeds belangrijker worden. Ga een schuurtje, garage of loods inrichten om te gaan ontwerpen, klussen, bouwen. De airfryer is zo’n mooi voorbeeld. Die is ontwikkeld door een man uit Almere, gewoon vanuit huis en is nu een wereldwijd succes. Dit soort innovaties zullen we in de komende jaren steeds meer gaan zien en zullen ook steeds succesvoller worden. Ga dus lekker met je handen aan de slag en als dat ergens goed kan, is dat wel in de ruimte die Almere daarvoor biedt.”

Almere Zaken mag drie keer het nieuwste boek van Adjiedj Bakas ‘Het tijdperk van chaos’ weggeven. Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Stuur dan een mail naar redactie@almerezaken.nl onder vermelding van ‘Boek Bakas’.  In januari ontvangen de prijswinnaars persoonlijk bericht.