Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd).
Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd).

Wat betekent promotie Almere City FC voor de stad?

Algemeen

De gemeente gaat de komende weken in overleg met de provincie en Almere City FC over wat er op het sportpark Fanny Blankers-Koen nodig is nu de club gepromoveerd is. “Eventuele ingrepen op infrastructureel of veiligheidsgebied bespreken we met de club en andere partijen”, zegt wethouder Maaike Veeningen.

Veeningen zegt de komende weken met de provincie en de club in kaart te gaan brengen wat er nodig is op infrastructureel gebied en ook op het gebied van veiligheid. “Dat zal niet om heel grote ingrepen gaan”, zegt Veeningen. “Het Yanmar-stadion is klein, maar op dit moment wel al geschikt voor eredivisie. Het stadion van Excelsior is bijvoorbeeld nog kleiner dan dat van Almere City FC.”
Wanneer de aangekondigde 3000 extra zitplaatsen er komen is onduidelijk. “We willen over alles in gesprek met City. Dan kunnen we kijken wat er nodig is op welk moment en wat kan.”

Economie

Veeningen vindt het lastig in te schatten of de promotie van de club, en daarmee de naamsbekendheid van de stad, positieve economische gevolgen voor de stad zal hebben. “Bij een vol stadion zullen zeker bezoekers een hapje gaan eten in de binnenstad, of misschien een hotel boeken. Dat zal zeker gevolgen hebben. Of het economische groei oplevert zal moeten blijken. Bovenal is het natuurlijk geweldig dat Almere City FC gepromoveerd is. Dat is goed voord de stad en haar inwoners. Kijk maar eens hoe druk het was bij de huldiging, vorige week.”

Meer drukte

Logischerwijs zullen wedstrijden tegen bekende eredivisieclubs meer publiek trekken en ook voor een uitverkocht stadion gaan zorgen. Sommige automobilisten deden er na de laatste thuiswedstrijd tegen FC Emmen bijna een uur over om het sportpark te verlaten. Er is maar één ontsluitingsweg die uitkomt op de rotonde van de Vrijheidsdreef. Of daar verandering in komt, door bijvoorbeeld ook een ontsluiting te creëren rechtstreeks naar de Tussenring, kan de wethouder nog niet zeggen: “De Tussenring is van de provincie. We moeten het echt eerst in kaart brengen.”

Veiligheid

Qua veiligheid wordt ook bekeken wat nodig is. Veeningen: “We hebben in Almere al vaker grote evenementen gehad en de huldiging vorige week was natuurlijk ook een groot gebeuren. We weten wat we moeten verwachten, we gaan ook hier in overleg over. Daarbij is ook belangrijk: wat wil de club zelf? “De eredivisie gaat vrijdag 11 augustus alweer van start. Het is kort dag, beseft ook Veeningen. “Je kan niet alles in een zomer regelen. Maar we zijn niet geheel onvoorbereid. Almere City FC was al eerder dicht bij promotie. Toen is ook al een en ander in gang gezet.“