Restaurant Breed (Foto: aangeleverd)
Restaurant Breed (Foto: aangeleverd)

Restaurant Breed gesloten vanwege hoge energiekosten

Algemeen

Restaurant Breed in Almere Buiten heeft per 8 maart de deuren gesloten. Eigenaar Yunthai Hu laat weten zelf tot deze beslissing te zijn gekomen. “De kosten voor onder andere energie en huur blijven maar stijgen en zijn gewoon niet meer op te brengen. Ik heb ervoor gekozen de eer aan mezelf te houden en de deuren van mijn restaurant te sluiten voordat de situatie zo ver uit de hand loopt dat ik gedwongen zou moeten sluiten.”

Hoge kosten

De energiekosten van restaurant Breed zijn sinds eind 2022 verzesvoudigd. Daarbovenop kwam ook nog een indexatie van de huurprijs met 14% aan het begin van dit jaar. “Als je de stijgende kosten wegzet tegenover een afname van het aantal gasten dan wordt het gat gewoon steeds groter.” Hu begrijpt goed dat minder gasten zijn restaurant bezochten. “Doordat alles duurder wordt houden mensen minder geld over voor leuke dingen zoals uit eten gaan. Onze omzet bleef circa 30 tot 40% achter op de omzet van voor de corona pandemie. Dat hadden we normaal gesproken goed kunnen opvangen, maar in combinatie met de explosief stijgende kosten gaat dat dus niet.”

Onzekerheid

Bij het nemen van zijn beslissing heeft Hu ook in overweging genomen dat de toekomst onzeker is. “We weten niet hoe de energieprijzen zich de komende tijd zullen ontwikkelen, gaan die nog verder stijgen? Ik voorzie in de nabije toekomst geen daling van de prijzen.” Restaurant Breed valt in de categorie grootverbruiker en de ondernemer betaalde voor energie naar verbruik. Dat houdt in dat de energierekening maandelijks varieerde en een grote onzekere factor was.

Toekomst

Ondanks dat de ondernemer zelf positief naar de toekomst kijkt, maakt hij zich zorgen om andere ondernemers. “Ik kan goed praten over mijn situatie en vind het belangrijk om vooruit te kijken. Het leven gaat door en ik vind het feit dat ik zelf gezond en gelukkig ben het allerbelangrijkste. Het sluiten van mijn restaurant is een zakelijke beslissing die hoort bij het ondernemerschap. Ik geloof erin dat ik met het sluiten van deze deur nieuwe deuren voor mijzelf open.” Maar Hu ziet en hoort om zich heen ook heel andere verhalen van ondernemers die het moeilijk hebben. Er heerst veel schaamte, er wordt niet over gesproken en ondernemers proberen vaak te lang tegen beter weten in hun zaak te redden.

Oproep aan andere ondernemers

Hu wil dan ook iedereen oproepen op tijd in te grijpen, en goed te beseffen dat het geen schande is als jou zoiets overkomt. “Het sluiten van je zaak gaat je niet in de koude kleren zitten, dat weet ik maar al te goed. Maar praat erover. Je hoeft je nergens voor te schamen. Als je op tijd ingrijpt en om hulp vraagt scheelt dat later een hoop ellende.” Hu verwacht dat, naarmate de tijd verstrijkt en de energieprijzen hoog blijven, meer bedrijven hun deuren noodgedwongen zullen moeten sluiten.