Toen wethouder Jan Hoek een van de boten doopte leek het voor Kevin van Drumpt nog een mooie opdracht. "De gemeente heeft er ook alles aan gedaan om van de verbinding een succes te maken." (Archieffoto: Fred Rotgans)
Toen wethouder Jan Hoek een van de boten doopte leek het voor Kevin van Drumpt nog een mooie opdracht. "De gemeente heeft er ook alles aan gedaan om van de verbinding een succes te maken." (Archieffoto: Fred Rotgans)

Veerdienst voelt zich in de steek gelaten door Floriade

Algemeen

Almere Rondvaarten voelt zich in de steek gelaten door de Floriade BV. De veerdienst vanuit het centrum naar de wereldexpo heeft ook te lijden onder de tegenvallende bezoekersaantallen. Al 80 dagen lang ligt het overgrote deel van de vloot stil, waardoor er geen opbrengsten gegenereerd kunnen worden. “Wij worden aan het lijntje gehouden met loze beloftes en afspraken worden niet nagekomen”, stelt eigenaar Kevin van Drumpt. “Het gratis parkeren en de gratis shuttlebus zijn voor ons de druppel. De Floriade lijkt totaal geen rekening te houden met onze stad en haar ondernemers.”

Dagelijks brengt de veerdienst bezoekers uit verschillende landen vanaf de Esplanade naar de Floriade en terug naar het stadscentrum. “Daarbij vertellen wij het verhaal van onze stad en de Floriade die oprecht prachtig is geworden”, zegt Van Drumpt. Om de opdracht van de Floriade te krijgen moest de vloot worden uitgebreid en deels elektrisch worden gemaakt.” Hiervoor is de Almeerse ondernemer een fikse financiering aangegaan.

Targets

“Onze opdracht is 268.650 bezoekers met de boot naar de Floriade te brengen, hiervoor liggen zes boten per dag klaar”, vervolgt Van Drumpt. “Er was vanuit gegaan dat 40% van de bezoekers met het openbaar vervoer zou komen. Als 20% daarvan met de boot zou gaan kwamen we op 400.000 bootpassagiers, uitgaande van 2 miljoen Floriade-bezoekers. Ook al zouden er 1,4 miljoen bezoekers komen, zouden wij alsnog ruim onze targets halen.” Een paar weken na het sluiten van het contract moest Van Drumpt in de krant lezen dat 40% openbaar vervoer-bezoekers was bijgesteld naar 20%. “Het mobiliteitsplan was zonder enige communicatie aangepast. Daarna werden ook opeens openingstijden van de Floriade verruimd. Zonder enig overleg werd verwacht dat de tijden van de bootverbinding hierop werden aangepast.”

Mismanagement

Toen de online ticketverkoop startte, heeft het volgens Van Drumpt maanden geduurd voordat de boottickets toegevoegd werden. “De boottickets waren bovendien lastig te vinden op de Floriade-website. Ook de beloofde promotie is in geen enkel geval nagekomen. Nu bezoekers buiten Almere centrum gaan parkeren of gelijk de bus bij het station nemen, zijn niet alleen wijzelf, maar ook de ondernemers in het stadscentrum de dupe. Het mismanagement vanuit de Floriade om van de bootverbinding een succes te maken gaat tegen alle afspraken in, en is cruciaal voor onze onderneming, maar ook voor de gehele binnenstad.” 

Schade onherstelbaar

De schade is nu onherstelbaar, zegt Van Drumpt. “Ook de gemeente en provincie hebben veel geld gestoken in de infrastructuur naar en van deze veerverbinding. De gemeente heeft er ook alles aan gedaan om van de verbinding een succes te maken.” De Floriade vraagt nu om tientallen miljoenen euro’s extra en dat is volgens Van Drumpt ook hard nodig om alle partijen niet de dupe te laten worden. “Verder is het heel vreemd dat in de raadsstukken staat dat de Floriade 6 ton gaat besparen op de veerverbinding. Dit is in mijn ogen onmogelijk, ook hierover heb ik vragen gesteld en weet men van niets. Alles wordt nu geschoven op het ondernemersrisico, maar ons bedrijfsplan was prima. Door totaal verkeerd handelen van de organisatie zitten wij nu in deze situatie.”

Schriftelijke vragen

De Floriade laat in een reactie weten dat de kortingsactie met gratis parkeren en shuttlebus een twee weken durende actie is met het AD en Parool. “Mogelijke acties met onze individuele partners worden nog nader onderzocht”, aldus een woordvoerder weten.

VVD en Christen Unie hebben inmiddels schriftelijke vragen ingediend over de kwestie.