Zonnedak FlevoSol (Foto: aangeleverd)
Zonnedak FlevoSol (Foto: aangeleverd)

FlevoSol: Vol energie de toekomst tegemoet

Algemeen

Energietransitie, energie neutraal zijn en duurzaamheid zijn thema’s die tegenwoordig regelmatig de revue passeren. Tips om te verduurzamen, energie te besparen en energie op te wekken vliegen je wellicht zowel thuis als op het werk om de oren.

Dat deze thema’s boven alles veel kansen bieden bewijst Almeers zonwering bedrijf Ambiance Flevosol. De zonweringsspecialist heeft zo’n anderhalf jaar geleden 60 zonnepanelen op het dak van de bedrijfsruimte laten plaatsen. Dit in combinatie met het terugdringen van het energieverbruik door vervanging van alle TL-verlichting voor LED-verlichting en de plaatsing van 15 infrarood panelen in het systeemplafond voor de verwarming van het pand, zorgt ervoor dat het bedrijf als een van de eersten 100% energie neutraal opereert en de stadsverwarming al sinds begin dit jaar volledig uit staat.

Het onvermijdelijke een stap voor zijn

“We willen de energietransitie hiermee een stap voor zijn. Uiteindelijk moet iedereen, particulier en zakelijk, van het gas af. Dat wij dit nu al kunnen vinden we een geweldige stap. Bovendien hebben we, doordat we zelfvoorzienend zijn in onze energiebehoefte, geen last van stijgende energieprijzen. Daarnaast weet je niet wat de toekomst gaat brengen, maar zijn wij in elk geval voorbereid en zullen we nooit zonder energie komen te zitten,” aldus Marcel Kloen, bedrijfsleider van Flevosol. De onafhankelijkheid, het wegvallen van energiekosten en de zekerheid van energie om je bedrijf draaiend te houden ziet de ondernemer als de grootste voordelen van deze investering. “Zelfs als er een crisis zou uitbreken zijn wij van niks en niemand afhankelijk, en dat is een fijn gevoel.”

Veel meer voordelen

Kloen vertelt verder over de voordelen van de veranderingen binnen het bedrijf: “De infrarood verwarmingspanelen bieden, behalve dat ze minder energie verbruiken, ook veel andere voordelen. Ze geven bijvoorbeeld een hele fijne warmte af in de zaak. Verder zie je ze bijna niet. Als je heel goed kijkt zie je een klein verschil tussen de infrarood panelen en de gewone panelen in het plafond, maar als ik het niet vertel ziet niemand het. En we vinden het heel fijn dat de blower bij de deur niet meer aan hoeft om de temperatuur in de showroom te regelen, die maakte altijd zoveel herrie.” Behalve de voordelen van de infrarood panelen als verwarmingsbron, is ook het gebruiksgemak groot. Doordat de panelen op afstand, met een app, te bedienen zijn kan de verwarming vast aangezet worden voordat de showroom open gaat en is het dus bij binnenkomst gelijk aangenaam warm. Andersom geldt ook dat wanneer je de verwarming vergeet uit te zetten je dit op afstand alsnog kunt doen.

Toekomstige ontwikkelingen

Over de zonnepanelen op het dak van het pand vertelt Kloen: “We wekken op het moment meer energie op dan dat we verbruiken. Dat betekent dat we op dit moment terug leveren aan de energie maatschappij. Er gaan soms geruchten dat deze mogelijkheid zal gaan verdwijnen. En hoewel ik vermoed dat die verandering nog wel even op zich zal laten wachten, zullen we als het moment daar is ook daar op in spelen door te investeren in de mogelijkheid lokaal te bufferen en de teveel opgewekte energie dus lokaal op te slaan.”

Geluk bij een ongeluk

Ruim twee jaar geleden, toen winkels en horeca noodgedwongen de deuren moesten sluiten in verband met de covid pandemie, heeft de zonweringsspecialist niet stilgezeten. “Tijdens de lockdown, toen onze showroom toch gesloten was, hebben wij het plafond van de zaak aangepakt. Alle TL verlichting is vervangen en de infrarood panelen zijn toen geplaatst.” Ondernemer Kloen vertelt waarom het bedrijf tijdens de lockdown besloten heeft deze verbouwing uit te voeren. “Toen de showroom dicht was, en ook onze monteurs niet naar klanten konden, hebben wij besloten dat dit het juiste moment was om aan de slag te gaan. Doordat de dagelijkse gang van zaken stil lag konden we de verbouwing met onze eigen monteurs uitvoeren. Op die manier hebben we tijdens de lockdown samen aan de energie neutrale toekomst van Flevosol gewerkt.”

Zonnedak FlevoSol (Foto: aangeleverd)
Showroom FlevoSol met LED-verlichting en infrarood plafondplaten (Foto: aangeleverd)
Showroom FlevoSol met LED-verlichting (Foto: aangeleverd)