Regionale Energie Strategie Flevoland (Foto: aangeleverd)
Regionale Energie Strategie Flevoland (Foto: aangeleverd)

Tsjechen tonen interesse in samenwerking binnen de Regionale Energie Strategie Flevoland

Algemeen

Vorige week was een delegatie bestuurders en ambtenaren uit Tsjechië op bezoek in Flevoland om inzicht te krijgen in de samenwerking die de provincie heeft binnen de Regionale Energie Strategie (RES Flevoland). Hierin zijn de acht overheden in Flevoland vertegenwoordigd; de provincie, het waterschap en de zes gemeenten Almere, Lelystad, Urk, Zeewolde, Dronten en de Noordoostpolder. Evenals belangrijke Flevolandse stakeholders waaronder netbeheerders. 

‘s Ochtends bezochten de Tsjechen het Windpark 11Beaufort, het experience centrum in Nagele. Hier werden zij geïnformeerd over de totstandkoming van het windpark, de werking van windturbines en duurzame energie in het algemeen.

Samenwerking

Aansluitend reisden zij door naar het provinciehuis in Lelystad waar zij ontvangen werden door de voorzitter van de Regionale Energie Strategie, Jop Fackeldey. Na een introductie over de Flevolandse Energie Strategie door Fackeldey gingen Fred Petersen en Ite Meints van het kernteam in op de samenwerking die de Flevolandse Energie Strategie omvat. “Het samenwerken met zoveel Flevolandse stakeholders is vooral succesvol omdat we vertrouwen hebben in elkaars expertise. We elkaar de ruimte geven. En dat schept vertrouwen.” Aldus Jop Fackeldey. “We werken goed samen binnen de regio omdat we veel inhoudelijke kennis hebben, omdat we hetzelfde doel voor ogen hebben, maar vooral omdat we geloven dat we elkaar hierin nodig hebben. De energietransitie in Flevoland kunnen we alleen realiseren als we dit met elkaar doen.”

Wat is Regionale Energie Strategie?

De Regionale Energie Strategie draagt bij aan de verduurzaming van de provincie. Onder meer door het opwekken van elektriciteit via windmolens en zonneparken, het isoleren van huizen en bedrijven en door burgers en ondernemers te betrekken bij duurzaamheidsvraagstukken. Daarnaast worden nieuwe mogelijkheden met betrokken tot energie opwekking, - opslag en balancering verkend.