Henry Meering voelt zich gepasseerd (Foto: aangeleverd)
Henry Meering voelt zich gepasseerd (Foto: aangeleverd)

Touringcarbedrijf voelt zich gepasseerd bij aanbesteding

Algemeen

Het Almeerse touringcarbedrijf Almere-tours heeft het idee dat de gemeente hen bewust wil passeren bij de aanbesteding van het evenementenvervoer. “De gemeente gebruikt vage criteria en lijkt alles in het werk te stellen om ons buiten de deur te houden”, zegt eigenaar Henry Meering.

Het gemeentelijke evenementenvervoer werd jarenlang verzorgd door Almere-tours, maar wordt momenteel uitgevoerd door een bedrijf uit Amsterdam. De gemeente hoeft niet uitsluitend met een lokaal bedrijf in zee te gaan als het aanbestedingsbedrag hoger ligt dan 30.000 euro. “En deze aanbesteding ligt precies op dat bedrag”, stelt Meering. “Als ze er 29.999 euro van hadden gemaakt, had de opdracht naar een Almeers bedrijf kunnen gaan. Nu mogen dus vanuit heel Nederland bedrijven inschrijven.”

Duurzaamheid

Meering vindt dat vooral vreemd omdat de gemeente, en expliciet burgemeester Weerwind, veel belang zegt te hechten aan Duurzaamheid. “En moet er dus elke keer een bus uit Amsterdam naar Almere rijden, terwijl wij in de stad gevestigd zijn. De gemeente lijkt alleen naar de goedkoopste prijs te kijken. Dus moeten we een scherpe offerte neerleggen. Maar ik heb geen idee wat ik moet offreren. Het is lastig om aan te geven welke ritten er gaan komen. Het is ook onbekend of bij de vorige aanbesteding het aanbestedingsbedrag van 30.000 euro wel is gehaald.” Daarbij denkt Meering dat Almere-tours een scherpe prijs hanteert. “Want ondanks dat de gemeente met dat Amsterdamse bedrijf in zee is gegaan, maken verschillende afdelingen nog wel gebruik van ons. Hun argument? ‘Almere-Tours is het voordeligst.”

Vragen

Inmiddels heeft de partij Respect Almere technische vragen gesteld over de procedure. “Dit lijkt op een vooropgezet plan om Almere-tours te dwarsbomen”, zegt Lex Ruyssenaars van die partij. Helaas is het kerstreces en zijn veel ambtenaren afwezig.” Dat maakt de kwestie volgens Meering extra zuur. “Het is inderdaad stil op het stadhuis. Maar de beslissing wordt gemaakt ruim voordat de gemeenteraad terug is van het kerstreces. Dan is het te laat. Dit lijkt op een vooropgezet plan. “Ruyssenaars:  “In onze technische vragen komen nog meer merkwaardigheden aan bod. Het is afwachten wanneer we daar antwoord te krijgen. Het zal te laat zijn. Reken maar dat we deze kwestie na het reces zo snel mogelijk op de agenda gaan zetten.”

Voor de gemeente was het - door het kerstreces - niet mogelijk om een inhoudelijke reactie te geven. Wel laat een woordvoerder weten dat de gunning pas op maandag 17 januari wordt gedaan.