Het zonnepark komt te liggen op terrein van het Rijksvastgoedbedrijf tussen de Trekweg, de A6, de Buitenring en het Ibispad. (Foto: Vattenfall)
Het zonnepark komt te liggen op terrein van het Rijksvastgoedbedrijf tussen de Trekweg, de A6, de Buitenring en het Ibispad. (Foto: Vattenfall)

Definitieve vergunning Vattenfall voor zonnepark Trekweg

Algemeen

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft Vattenfall de gunning voor een groot zonnepark aan de Trekweg definitief verleend. Het bedrijf wil hiermee in Almere het eerste subsidievrije zonnepark van Nederland bouwen. Het zonnepark komt te liggen op terrein van het Rijksvastgoedbedrijf tussen de Trekweg, de A6, de Buitenring en het Ibispad. 

Vattenfall heeft er voor gekozen om geen SDE++ subsidie aan te vragen voor het zonnepark. Annemarie Schouten, hoofd Zon Vattenfall Nederland laat weten: “We geloven dat subsidievrije parken toekomst hebben, al zijn die nog lang niet vanzelfsprekend in de Nederlandse markt. Tijdens dit project zullen we ongetwijfeld allerlei hobbels ontdekken die horen bij subsidievrij bouwen. Wat ons helpt is dat we actief zijn in de hele energieketen en onze klanten daardoor direct kunnen koppelen aan dit project. Dat is essentieel om dit park zonder subsidie te kunnen bouwen. We zien dan ook dat de vraag naar stroomcontracten direct van subsidievrije bronnen aan het toenemen is. Dit geeft ons het vertrouwen deze uitdaging voor dit project aan te gaan.”

25.000 zonnepanelen

Het zonnepark zal wordt uitgerust met trackers om de zon te kunnen volgen. Daarbij wordt gekozen voor 25.000 dubbelzijdige zonnepanelen; goed voor een vermogen van 16,8 megawattpiek en jaarlijkse stroomproductie van 18,3 gigawattuur. De pv-modules draaien mee met de zon en kunnen aan beide zijden licht omzetten in de stroom. Door de zonvolgende opstelling ontvangt de bodem volgens Vattenfall voldoende licht, lucht en water.

Overleg

De gekozen opstelling biedt daarmee perspectief om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te verhogen. De manier waarop het zonnepark ingepast wordt in het landschap gaat Vattenfall in overleg met de omgeving bepalen. Eerder ontving het bedrijfl al groen licht van Almeerse gemeenteraad. Naar verwachting start de bouw van het zonnepark in Almere begin 2024.

Vattenfall

Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf en heeft wereldwijd ongeveer 20.000 medewerkers in dienst en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk.