Afbeelding
AlmereZaken

Vattenfall wil Almeerse pilot voor combinatie zonnepanelen en akkerbouw

Algemeen

Energiebedrijf Vattenfall heeft een vergunning aangevraagd voor een zonnepark bij de A6 en A27 in Almere. Hierbij worden, als de vergunning doorgaat, zonnepanelen gecombineerd met akkerbouw. Vattenvall meldt dat het om een Almeerse pilot gaat, die moet verrijzen in de oksel van de snelwegen A6 en A27. Het terrein wordt ter beschikking gesteld door het Rijksvastgoedbedrijf.

In het zonnepark worden rijen met panelen afgewisseld met stroken voor de akkerbouw. Daardoor worden per hectare veel minder zonnepanelen aangelegd dan gebruikelijk is. Om te zorgen voor voldoende lichtopbrengst wordt daarom gebruik gemaakt van dubbelzijdige zonnepanelen. Zonlicht dat van de schuine kant van een zonnepaneel kaatst wordt opgevangen op de achterzijde van het paneel dat de rij er voor is geplaatst. Ook gaan de panelen meedraaien met de zon om de opbrengst te maximaliseren. De verwachting is dat het park een vermogen heeft van 0,7MWp.

Besluit

Het toekennen van een vergunning duurt ongeveer acht weken. Daarna neemt het energiebedrijf een besluit of het project daadwerkelijk zal worden gebouwd. Als dat positief uitvalt, wordt in de winter begonnen met de bouw.

Vattenfall

Vattenfall heeft wereldwijd ongeveer 20.000 medewerkers in dienst en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.