(Foto: Lex Beers)
(Foto: Lex Beers) Lex Beers; Fotografie Alexander

Almere Centrum zoekt lokaal creatief en ondernemend talent voor Floriade-festiviteiten

Algemeen

Almere Centrum wordt gedurende de Floriade Expo, van 14 april tot en met 9 oktober 2022, 180 dagen lang omgetoverd tot één groot openluchtpodium. Hiervoor worden lokale ondernemers, cultuurmakers, creatieven, organisaties en artiesten gezocht die een bijdrage willen leveren.

Op de wereldtentoonstelling in Almere brengt de Nederlandse tuinbouw in samenwerking met nationale en internationale deelnemers het thema ‘Growing Green Cities’ tot leven. Binnen dit thema zijn ook voor Almere Centrum verschillende activiteiten en onderdelen bedacht. Om hier op een zo bijzonder mogelijke manier invulling aan te geven wordt gezocht naar lokaal talent dat bezoekers van het centrum kan verrassen met hun kunsten, producten, diensten of meer.

De afgelopen periode hebben de centrumpartners samen met vele anderen de hoofdlijnen van het 180 dagen programma in Almere Centrum vormgegeven. De onderdelen waar nog ondernemende en creatieve deelnemers voor worden gezocht zijn de volgende:

KidzStad

Elke tweede en vierde woensdag van de maand. Tijdens dit onderdeel maken kinderen in de leeftijdsgroep 5-12 jaar op een speelse manier kennis met de thema’s van Growing Green Cities en Floriade

TheaterStad

Elke Laatste donderdag van de maand. Elke laatste donderdag van de maand kunnen bezoekers genieten van gratis openlucht theatervoorstellingen op het Forum of de Esplanade.

MuziekStad

Elke zondag zijn er muzikale acts in het centrum. Een afwisselend muziekprogramma met lokale optredens van koren tot pop en van klassiek tot urban. Het programma vindt elke week op een ander plein plaats.

Terassenfestival

Van 14 t/m 18 april. Het vijfdaagse terrassenfestival is de informele aftrap van het terrassenseizoen, waarbij de horeca ook haar ‘groene’ gerechten presenteert.

Life Style Day

Op 21 mei. Dit ééndaagse lifestyle event is de well being van Almere. Gezondheid, eten, schoonheid en fashion staan centraal.

Urban City Games

Op 11 en 12 juni. De Esplanade wordt de place to be voor de jeugd met urbansporten die staan voor vrijheid, verleggen van grenzen en een eigen stijl creëren. Sporten als BMX, Tricking, Calisthenics en Freerunning, maar ook de Hiphop cultuur die daarbij hoort.

Ally Art & Architecture

Op 18 en 19 juni. Almere toont haar architectuur met street-art, architectuur en kunst met city-tours, aangekleed met food trucks en een “Art Bazar”. In 2022 wordt architectuur in Almere Centrum gekoppeld aan kunst gemaakt van gerecyclede materialen.

Almere Floats

Op 16 en 17 juli. Het drijft in Almere. De bezoekers kunnen aan diverse wateractiviteiten deelnemen zoals kanoën, zeilen en SUP-clinics. Er worden diverse wedstrijden georganiseerd, waaronder de botenparade voor de mooist versierde of gepimpte boot.

Connecting Cultures

Op 27 en 28 augustus. Connecting cultures by food, dans, muziek, kleding en cultuur. Almere heeft 160 nationaliteiten, waarvan er hopelijk zoveel mogelijk acte de presence geven met hun cultuur en producten in kooktheaters en streekmarkt

Futuristics

Op 8 en 9 oktober. Hierbij ligt de focus op de toekomstige stedelijke ontwikkeling, waar innovaties en duurzame ontwikkelingen worden gepresenteerd aan het publiek.

Aanmelding

Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren aan deze 180 dagen durende programmering in Almere Centrum wordt van harte uitgenodigd zich te melden. Een uitgebreid overzicht van alle onderdelen evenals het aanmeldingsformulier staan op www.almerecentrum.nl/nl/centrumfestival-floriade2022

De adviescommissie, bestaande uit Almere City Marketing, de Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere, de Kunstlinie en Gemeente Almere, zal alle aangemelde initiatieven verzamelen, bekijken en beoordelen. Om een goede indruk te krijgen van de inzendingen is het belangrijk dat de adviescommissie zoveel mogelijk informatie heeft. Foto’s, video’s, geluidsopnames zijn meer dan welkom. Iedereen krijgt bericht waarbij beschikbaarheid, de plek, de invulling en de periode in goed overleg zullen worden besproken.