Amel en Bas Brandenburg voor de hekken op de plek van hun terras. ‘Ik ben echt gebroken’. (Foto: Almere Zaken)
Amel en Bas Brandenburg voor de hekken op de plek van hun terras. ‘Ik ben echt gebroken’. (Foto: Almere Zaken)

Eigenaresse Café ’t Boemeltje: ‘ik wil rechtvaardig behandeld worden’

Algemeen

“We hebben zoveel tegenslag gehad het afgelopen jaar en dan komt dit er ook nog eens overheen. Ik ben echt gebroken. Zonder financiële steun van mijn familie hadden we de tent allang kunnen sluiten.”

Door Marcel Beijer

Amel Brandenburg zit op het terras van haar café ’t Boemeltje op het Stationsplein. De verslaggever moet haar geregeld vragen om haar woorden te herhalen. Boormachines, shovels en andere apparaten maken het lastig om een gesprek te voeren. “Dit is nog toch niet te doen?”, zegt ze met luide stem.  “Wie wil er met dit lawaai op mijn terras komen zitten?”

De schrik was groot toen Brandenburg, net als de andere ondernemers op het plein, op vrijdag 20 augustus een brief van de gemeente ontving met de mededeling dat die maandag daarop de werkzaamheden zouden beginnen. Dat is nodig omdat de kantoren van Station Office worden omgebouwd tot appartementen. “Ik stuurde vorige week een appje naar een contactpersoon van de gemeente om te zeggen dat het werk mij onmogelijk wordt gemaakt. Hij wist niet eens dat er gewerkt werd.”

Passanten lopen door

Achtduizend euro zijn ze de afgelopen week misgelopen, schat Brandenburg. “Alleen mijn vaste klanten komen nog. De passanten lopen liever door, dat begrijp ik wel. Woensdag was het schitterend terrassenweer, maar ik heb die dag de boel maar gesloten. Er was niemand. Onze buren van het Barista Café zijn helemaal dicht.” Brandenburg pinkt een traantje weg, partner Bas legt zijn hand op haar knie. Ze namen het café vorig jaar over van haar baas die plotseling overleed. Toen brak corona uit. In december probeerden ze het hoofd boven water te houden met de verkoop van kerstbomen. “Dat ging best goed, totdat Rutte het land weer op slot gooide en de grote bouwmarkten hun kerstbomen gratis begonnen weg te geven.”

Gebroken

Brandenburg had gehoopt dat de gemeente, zoals aanvankelijk in de planning stond, nog voor het voorjaar met de rioleringswerkzaamheden zou beginnen. “We hoorden niets meer. En dan ineens beginnen ze zonder aankondiging midden in het terrassenseizoen. Ik ben echt gebroken.” 

Volgens de gemeente had verhuurder Kroonenberg Groep hun huurders op de hoogte moeten brengen, maar Brandenburg moet daar om lachen. “Kroonenberg Groep heeft ons keurig geïnformeerd. We weten dat het werk aan de appartementen tot eind dit jaar duurt. Dat is niet leuk, maar daar kan je je op instellen. En als daar straks mensen wonen betekent dat misschien weer extra klandizie. Maar dit kwam volledig uit de lucht vallen. Zelfs de projectontwikkelaar was verrast.”

Advocaat

Amel en Bas Brandenburg hebben daarom een advocaat ingeschakeld om de inkomstenderving bij de gemeente te verhalen. “Dit is gewoon fout gecommuniceerd, daar moeten ze eerlijk in zijn. Ik wil rechtvaardig behandeld worden.”