Ondernemers voelen zich overvallen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Ondernemers voelen zich overvallen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Ondernemers Stationsplein overvallen door werkzaamheden

Algemeen

De ondernemers op het Stationsplein voelen zich overvallen door de rioolwerkzaamheden die de gemeente momenteel uitvoert. Omdat het hele plein overhoop ligt, blijven klanten weg. Het Barista Café heeft de deuren gesloten en ook ’t Boemeltje ziet klanten wegblijven van het terras.

De werkzaamheden zijn nodig omdat de kantoorpanden Station Office, links en rechts van het station, door projectontwikkelaar Kroonenberg Groep worden omgebouwd tot appartementen. Hiervoor moet de riolering worden aangepast. Dat zou aanvankelijk in februari of maart gebeuren, maar toen bleef het stil. Op vrijdag 20 augustus kregen de ondernemers plotseling een brief dat er die maandag begonnen zou worden. Sindsdien is de klandizie bij de winkels dermate teruggelopen dat het Baristo Café besloten heeft de deuren te sluiten. ’t Boemeltje sloot woensdag de tent omdat het geluid ‘niet te harden’ was. 

Kroonenberg Groep

De appartementen worden gebouwd door Kroonenberg Groep, die ook verhuurder is van de winkelpanden aan het Stationsplein. Commercieel directeur Paul Bremmer laat weten net als de ondernemers verrast te zijn door de aanvang van de werkzaamheden. “Ik begrijp hun frustratie. Wij hebben alle huurders tijdig ingelicht over wat er zou gaan gebeuren en met een aantal zijn zelfs vervolgafspraken gemaakt. Het werk aan het riool wordt uitgevoerd door de gemeente. Het is hun taak om dat dan ook te communiceren, ook richting ons. Wij vinden het bijvoorbeeld vervelend dat het hele kruispunt nu is afgezet. Dat hadden ze beter eerst aan de linkerkant kunnen afsluiten, en dan rechts. Dat zorgt voor minder overlast.”

OVSA

Directeur Martin Ort van de ondernemersvereniging OVSA zit ook met de situatie in zijn maag. “De gemeente zegt tijdig Kroonenberg Groep geïnformeerd te hebben, en Kroonenberg zegt dat ze tijdig de huurders hebben geïnformeerd. Het is wel vervelend voor de ondernemers dat het werk nu tijdens het terrassenseizoen wordt gedaan. Aanvankelijk zou dat al ruim voor het voorjaar zijn gedaan. Maar stoppen kan nu niet meer.”
Eigenaresse Amel Brandenburg van café ’t Boemeltje stelt dat Kroonenberg Groep geen blaam treft. “Ze hebben ons altijd tijdig geïnformeerd. Het is de gemeente die niet communiceert en waardoor we nu inkomstenderving hebben. We hebben een advocaat ingeschakeld.”

De gemeente is om een reactie gevraagd, maar kon die nog niet geven.