Afbeelding
AlmereZaken

Minister Ollongren pleit voor IJmeerverbinding Almere – Amsterdam

Algemeen

In een vergadering met de Tweede Kamer heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koningrijksrijkrelaties) laten weten positief te zijn over de mogelijke IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam. De minister liet weten hier goede kansen te zien voor de ontwikkeling van het gebied. De verbinding is volgens de gemeente Almere nodig om de versnelde woningbouw in de stad te kunnen realiseren.

Afgelopen maart liet de Tweede Kamer eveneens weten dat de verbinding cruciaal is voor de versnelde woningbouw in Almere. Ollongren liet hierop weten wel eerst de lopende onderzoeken te willen afwachten, alvorens concrete toezeggingen te doen. Ze deed daarom op dit moment nog geen harde toezegging over een verbinding tussen Almere en Amsterdam. Wel gaf ze aan hier positief tegenover te staan. De kosten van de IJmeerverbinding zullen naar verwachting meer dan vijf miljard euro gaan bedragen.

Woningtekort
Begin november schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer dat de komende tien jaar er in Flevoland en Noord-Holland in totaal 240.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Vanwege het woningtekort in Nederland heeft de provincie Flevoland, samen met de gemeenten, aangeboden om tot 2050 zo’n 95.000 tot 115.000 huizen in de provincie te bouwen. Hoeveel er daarvan precies in Almere gebouwd gaan worden, is nog niet bekend. In Almere Pampus zou het gaan om 25.000 woningen.

Pampus
De Almeerse wethouder Julius Lindenbergh (Financiën, Wonen, Sport, Mobiliteit en Dienstverlening) liet hierop als reactie weten verheugd te zijn over de plannen, maar benadrukt wel dat voor de plannen voor de snelle woningbouw, zoals in Almere Pampus, een goede verbinding tussen Almere en Amsterdam een noodzaak is voor de gemeente.