Ronald Berger, directeur Berger BV
Ronald Berger, directeur Berger BV

Berger BV: twee bedrijven hand in hand

Bedrijfsprofiel

Dat hij inmiddels al een jaar directeur is van het door zijn vader opgerichte Berger BV had ondernemer Ronald Berger een aantal jaar geleden niet verwacht. “Voordat ik zeven jaar geleden in het bedrijf stapte werkte ik met veel plezier in de horeca. Ik merkte dat ik toe begon te raken aan iets anders. Horeca tijden zijn niet makkelijk te combineren met een gezin en andere sociale activiteiten. Mijn vader stelde toen voor dat ik bij hem zou komen werken en dat was het beste besluit dat ik had kunnen nemen.”

Berger heeft goed nagedacht voor hij het familiebedrijf instapte. Ervaring in de branche had hij nog niet, dus met de beslissing ervoor te gaan sloeg hij een hele nieuwe weg in. “De eerste twee jaar heb ik op de vloer meegelopen en gewerkt om te leren hoe alles wat wij doen precies werkt. Dat was heel leerzaam en de beste manier om het bedrijf te leren kennen.” Daarna is Berger via de functie van projectleider uiteindelijk directeur van de organisatie geworden.

Twee aparte bedrijven

Berger BV bestaat uit twee aparte ondernemingen: Berger Isolatie BV en Berger Brandwerend BV. “We zijn echt twee aparte bedrijven, maar wel twee bedrijven die hand in hand gaan. Het komt vaak voor dat we na een isolatie opdracht ook de opdracht krijgen wanden weer brandwerend af te werken.”

Isolatie

Berger Isolatie BV richt zich op technische isolatie van werktuigbouwkundige installaties. “Veel van onze opdrachtgevers zijn al jarenlang klant bij ons. Sommigen zelfs al sinds de eerste jaren van Berger BV,” aldus Berger. Isolatie van leidingen gaat circa 10 jaar mee, daarna is het aan vervanging toe. Daarnaast worden in gebouwen ook regelmatig leidingen vervangen of opnieuw aangelegd door bijvoorbeeld het vervangen van airco’s of andere installaties, dat vraagt dan ook om nieuwe isolatie. “Ook bij de verduurzaming van gebouwen worden wij ingeschakeld. Duurzaamheid is een heel actueel thema waar isolatie een belangrijke rol in speelt. Maar ook de opkomst van datacenters biedt voor ons veel werk.” Berger licht toe dat in datacenters koelwaterleidingen gebruikt worden die allemaal geïsoleerd moeten worden om condensvorming op de leidingen tegen te gaan. “Daar kunnen wij echt meters maken.”

Goed geïsoleerde leidingen en luchtkanalen zorgen voor energiebesparing. Een ontwikkeling die zeker de laatste jaren voor veel ondernemers een grotere rol is gaan spelen in de bedrijfsvoering.

Brandwering

Berger Brandwerend BV is gespecialiseerd in het brandwerend afdichten van doorvoeringen in de utiliteitsbouw. “De laatste jaren is de aandacht voor brandwering toegenomen. Dat wordt aangewakkerd door incidenten zoals die grote brand in Londen in 2017. Dat soort gebeurtenissen schudt de maatschappij wakker. Wet- en regelgeving wordt verscherpt en ondernemers worden geconfronteerd met het belang van goede brandwering,” aldus Berger. Veelal gaat brandwering samen met isolatie, maar Berger Brandwerend BV heeft ook onderhoudscontracten voor alleen brandwering lopen met verschillende bedrijven, bijvoorbeeld hotels. “In zo’n hotel wordt altijd wel ergens aan gewerkt. Er worden airco’s, of kabels voor internet en televisie vervangen. Dat vraagt telkens weer een brandwerende afwerking van de plek waar de werkzaamheden plaatsgevonden hebben. Daarom voeren wij in de hotels waar wij mee werken naast de werkzaamheden die we uitvoeren ook jaarlijkse controles uit waarbij we alles nalopen en actie ondernemen waar actie vereist is.”

De mate waarin doorvoeringen in een gebouw brandwerend afgewerkt zijn, bepaald of brand binnen een gebouw kan overslaan naar andere ruimtes en dus in hoeverre medewerkers en inboedel beschermd zijn tegen brand, maar ook in hoeverre de verzekering uitkeert indien een bedrijfspand getroffen wordt door brand. Goede brandwering voorkomt dus ook nare verrassingen omtrent de verzekering na brand binnen een bedrijf.

Berger BV
Editiestraat 9
1321 NG Almere

www.bergerbv.nl
info@bergerbv.nl
036 785 2802

Ronald Berger, directeur Berger BV
Ronald Berger, directeur Berger BV