Het aanzicht van de nieuwe gevel, gezien vanaf de krakeling-rotonde (Foto: aangeleverd)
Het aanzicht van de nieuwe gevel, gezien vanaf de krakeling-rotonde (Foto: aangeleverd)

87 koopappartementen boven Peek & Cloppenburg

Wonen

STAD CENTRUM – Projectontwikkelaar UMB Group wil boven de modewinkel Peek & Cloppenburg (P&C) 87 koopappartementen realiseren. Daartoe wordt het dak verwijderd en komt er een nieuwe laag met binnentuin voor in de plaats. Alles alles meezit worden de woningen in 2027 opgeleverd.

Door Marcel Beijer

Dat kregen direct omwonenden maandagavond te horen tijdens een informatiebijeenkomst. Modewinkel P&C bezet slechts twee etages van het pand waar voorheen V&D en Hudson’s Bay gevestigd was. De bovenste etages van het grote pand staan leeg en leveren dus geen geld op voor UMB Group. In samenspraak met de gemeente, die graag meer bewoning in het centrum wil, is daarom besloten tot de bouw van appartementen.
Tijdens de informatieavond kregen bewoners te horen dat het dak van het pand zal worden gesloopt, daarbij verdwijnt ook het kenmerkende, overhangende terras. In plaats daarvan wordt een rand gecreëerd met appartementen. De hoogte van het pand blijft hetzelfde. Ook de stijl blijft behouden. In het hart van het pand komt een binnentuin met veel natuurlijke materialen, zoals hout, en groen.

Kleine koopappartementen

Er zullen vooral kleine koopappartementen komen, variërend van 60 m2 tot 97 m2. Verreweg de meeste appartementen (71) zijn 65 tot 71 m2 groot. De koopprijs is nog niet bekend, maar UMB Group verwacht dat er vooral veel interesse zal zijn van starters en jonge gezinnen. De entree van de woningen komt aan het Belfortplein, bovenaan de trap bij de krakelingrotonde (Bordes).
Momenteel wordt het plan getoetst aan het bouwbesluit, in het tweede kwartaal van 2024 wordt de vergunningsverlening gestart. Als alles meezit moet het werk in 2027 voltooid zijn. Er wordt vooral gewerkt met prefab-elementen zodat er zo min mogelijk overlast ontstaat bij de bouwperiode die anderhalf tot twee jaar gaat duren.

Rem Koolhaas

De omwonenden zetten maandagavond wel de nodige vraagtekens bij het plan. Zo waren er zorgen om de parkeerplaatsen in de garage die worden gereserveerd en vonden sommigen het ontwerp erg massief. Ook wierp iemand de vraag op waarom de wereldberoemde architect Rem Koolhaas, die het stadscentrum ontwikkelde, de opdracht voor de appartementen niet had gekregen. De UMB Group liet weten dat zij eigenaar zijn van het pand en derhalve eigen architecten inhuren.

Lift

Ook werd aangegeven dat nog rekening gehouden kan worden met specifieke vragen van bewoners, zo vreesde een bewoner inkijk te krijgen in haar appartement. Maar met het schrappen van een raam kan dat eenvoudig worden opgelost. Ook kan de verbouw gebruikt worden om zaken te verbeteren. Zo zal worden bekeken of er een grotere lift in het pand kan komen. Qua elektra (momenteel een groot probleem in de ontwikkeling van Almere) wordt geen probleem verwacht. De leegstaande etages beschikken immers al over elektra.