Sander van der Werf (directeur Projectontwikkeling) en Corneel van der Wielen (projectontwikkelaar). (Foto: Almere Zaken)
Sander van der Werf (directeur Projectontwikkeling) en Corneel van der Wielen (projectontwikkelaar). (Foto: Almere Zaken)

Bun: We staan te popelen om meer te bouwen in Almere

Interviews

Met de plannen van de gemeente Almere om tot 2030 versneld 25.000 woningen te bouwen, staat projectontwikkelaar Bun in de startblokken om aan de slag te gaan. Het Almeerse familiebedrijf, dat in 1978 zijn eerste winkel opende, heeft zich in de afgelopen jaren in rap tempo ontwikkeld tot een grote speler op het gebied van supermarkten, vastgoed en projectontwikkeling. Van winkel tot woning, van modern tot monumentaal en van verbouwen tot verkopen: Bun exploiteert, ontwikkelt en verhuurt, met hart voor mens en omgeving. De komende tijd gaat het bedrijf zich extra richten op het ontwikkelen van woningbouw. “De hele stad en regio is gebaat bij snel én goed bouwen van nieuwe woningen. Daar zijn wij klaar voor.”

Bun heeft als onderneming een sterke geschiedenis en verbintenis met Almere. In 1978 wordt de eerste winkel van de familie Bun geopend. Het is een kleine, charmante buurtsuper, de eerste van Almere Haven, de tweede van de stad en al snel weten mensen de familie Bun te vinden voor de dagelijkse boodschappen. Vanaf 1994 gaat Bun verder als franchisenemer van Albert Heijn en neemt het aantal winkels gestaag toe. Ook de allereerste woningen en voorzieningen in Europakwartier, Almere Poort, zijn door Bun opgezet. Inmiddels heeft Bun meer dan 2.600 woningen en 32 winkelcentra in Nederland gerealiseerd. Ruim 3.500 medewerkers zijn momenteel werkzaam bij de onderneming. Bun behoort door deze activiteiten inmiddels tot de top 5 van bedrijven uit Flevoland met de meeste omzet.

Ontwikkelingsmogelijkheden

Sander van der Werf (directeur Projectontwikkeling) en Corneel van der Wielen (projectontwikkelaar) houden zich bij Bun dagelijks bezig met het inventariseren van nieuwe mogelijkheden, het analyseren van het programma en het berekenen van de kansen als het gaat om projectontwikkeling. “Almere groeit snel en bij die snelheid is het waarborgen van de kwaliteit van nieuwe woningen essentieel”, vertelt Van der Werf. “Samenwerken is wat ons betreft hierin het sleutelwoord.” Bun werkt inmiddels veel samen met de gemeente Almere en verwacht dat dit ook in het belang is van de woningen die gebouwd gaan worden. Ook hebben zij een voorkeur voor de samenwerking met lokale Almeerse partijen: “Deze zetten net een stap meer voor de plaats waarin zij gevestigd zijn.”

Eigen hand 

Van der Wielen: “Bun ontwikkelt, realiseert, verkoopt en verhuurt al sinds de jaren 90 vastgoed in Almere, de Flevopolder en heel Nederland. Onze projecten bestaan uit totale gebiedsontwikkelingen, maar ook uit stand-alone gebouwen met focus op woningen en supermarkten. Naast het ontwikkelen en realiseren van nieuwbouw, kan het hierbij ook gaan om transformeren van bestaande gebouwen, industrieel erfgoed en monumentale gebouwen. Wij onderscheiden ons door het hele proces in eigen hand te houden: van aankoop tot oplevering, verhuur en onderhoud.”

Forse groei 

De directeur Projectontwikkeling vertelt: “Wij zien veel ontwikkelingsmogelijkheden en kansen in Nederland en streven naar een forse groei van onze projectenportefeuille de komende jaren. Momenteel ontwikkelen wij op diverse plekken in Nederland, waarbij onze aanvullende ambitie is om daarnaast ook juist in Almere en Flevoland een substantiële bijdrage te leveren.”

Toekomstvisie 

Het Columbuskwartier aan de rand van Almere vormt een mooi voorbeeld van een ontwikkeling van Bun: onze Albert Heijn supermarkt is gevestigd onder een modern, duurzaam appartementencomplex met houtafwerking en veel glas. Het geheel oogt fris en aantrekkelijk en biedt een totaalpakket aan woon- en leefvoorzieningen. Van der Werf en Van der Wielen ervaren het belang van de financiële daadkracht van Bun, die hen ertoe in staat stelt te blijven ontwikkelen en bouwen: “Met een goede solvabiliteit staan we op de 20e plek van de Top 500 Nederlandse bedrijven. Dat laat zien dat wij beschikken over de financiële daadkracht: we kunnen dus doorpakken. Als het gaat om de opbouw van de stad, en zeker voor een groeistad als Almere, is het van belang dat we echt ver vooruitkijken.”

Duurzaamheid 

Van der Wielen vervolgt: “Dan gaat het om duurzame keuzes voor de stad, met een mooie mix van sociale, middeldure en vrije huurwoningen, maar ook om bijvoorbeeld het goede onderhoud van de woningen en de leefbaarheid van de woonomgeving. Dat doen wij door de woningen zelf in beheer te houden. Deze lange termijn focus leidt tot een hogere kwaliteit en een blijvende maatschappelijke betrokkenheid. Er kunnen wel woningen gebouwd worden, maar het is van belang dat vastgoedondernemers de woningen daadwerkelijk kunnen verhuren. Mensen moeten graag in een woning trekken én er graag blijven wonen. Doordat wij Almere van binnen en buiten kennen, zijn wij in staat op grote schaal bij te dragen aan de enorme groeiambitie van de stad, de provincie en de overheid.”

Popelen

Kortom, Bun staat te popelen om meer te bouwen in Almere en is altijd actief op zoek naar nieuwe kansen en projecten. “Wij zien veel mogelijkheden en kansen in Nederland en onze financiële onafhankelijkheid geeft de mogelijkheid om snel te kunnen schakelen. We hebben de kennis in huis en gaan graag de uitdaging aan.”