De jongens van Almere. (Foto: aangeleverd)
De jongens van Almere. (Foto: aangeleverd)

De jongens van Almere

Hoe is het nu met

Jarenlang golden ze als twee van de meest markante gezichten van Almere, een opvallend duo dat zowel zakelijk als privé onlosmakelijk met elkaar verbonden was en is. Stadsgenoten kennen de mannen onder meer als de uitbaters van het restaurant ‘De Jongens van Almere’. Nadat Rene Josso en Ronald van Assen na verschillende zakelijke avonturen enkele jaren geleden emigreerden naar Spanje, zijn ze inmiddels weer teruggekeerd in het vertrouwde Almere. Redenen genoeg om te vragen: hoe is het nu met De Jongens van Almere?

“Natuurlijk vinden we het heerlijk om weer terug te zijn in onze eigen stad Almere,“ vertelt Rene Josso, “al vragen we ons ook wel eens af of we ons Spaanse avontuur niet te overhaast zijn gestopt en te snel weer zijn teruggekeerd naar ons appartement in Nederland dat we nog hadden. Het is in dit appartement met een wijds uitzicht over het Gooimeer dat Rene en Ronald hun verhaal doen, bijgestaan door hun twee trouwe viervoeters die niet van hun zijde wijken.

Bed & Breakfast

“De reden dat we zo snel weer naar Almere zijn teruggekeerd, is omdat ik ernstig ziek werd” , vertelt Ronald. “In Spanje werd bij mij darmkanker geconstateerd, en de artsen daar adviseerden me om me in Nederland te laten behandelen. Omdat onze Bed & Breakfast in Spanje al goed liep, was het geen optie om steeds op en neer te reizen. We waren net aan het tweede seizoen daar begonnen, met verschillende kamers die eigenlijk altijd vol zaten. Met pijn in ons hart hebben we toch alles te koop gezet daar en zijn we weer in Nederland gaan wonen.”

Rene vult aan: “Soms denken we wel dat we te snel hebben besloten om Spanje achter ons te laten. In Nederland bleek al snel dat Ronald eigenlijk goed behandelbaar was. En hoewel zijn gezondheid nog fragiel is, gaat het nu erg goed met hem. Dat was misschien ook wel mogelijk geweest in Spanje. Maar dat zijn gedane zaken. We zitten nu weer hier in Almere en we zitten hier goed.”

Avonturenroman

Het stel kent een geschiedenis dat niet zou misstaan in een avonturenroman. Iets wat Rene dan ook heeft geschreven. Onder zijn naam kwam de roman ‘Strakke broeken en wijde pijpen’ uit, dat een beschrijving geeft van de vele avonturen in zijn leven. Maar ook zakelijk maakten Rene en Ronald vele avonturen mee, waar met name Rene het creatieve brein achter was.

Zo begon Rene ooit een design cadeauwinkel in de Bottelaarspassage, iets dat een groot succes werd. “Blijkbaar had ik een goed oog voor wat mensen leuk vonden en de winkel liep storm. Maar ik ben een onrustig iemand, na een paar jaar wil ik weer wat anders doen en heb ik de zaak verkocht.” Dit was nadat de mannen in Amsterdam ook al diverse winkels en zaken gerund hadden. Een moment van bezinning brak aan.

Brasserie 

“Eerst besloten we destijds om te gaan genieten, maar na een jaar sloeg de verveling wel toe, “vertelt Rene. “Gelukkig kwam er toen toevallig de kans voorbij het eetcafé De Jongens in de Jachthaven in Almere Haven te pachten. Ronald achter de bar en ik als kok. Ontzettend leuk, er was weer reuring in ons bestaan. “ Wat volgde was een carrière in de horeca, iets dat Rene goed afging. De meeste lokale bekendheid verwierven ze met de Brasserie ‘De Jongens van Almere’. Iets waar nog veel herinneringen aan zijn. “Dat was misschien wel de mooiste tijd, maar zeker ook niet de makkelijkste. Hoewel de zaak altijd bomvol zat, heeft het ons ook heel wat slapeloze nachten gekost. Er komt zoveel kijken bij ondernemerschap in de horeca, zeker in een land als Nederland waar de mensen toch vaak afgunstig zijn en je te maken krijgt met erg veel bureaucratie.”

Geschiedenis 

Dit alles resulteerde uiteindelijk in de sluiting van de Brasserie. “Wel met pijn in het hart,” vertelt Ronald, “Want zeker voor Rene was het zijn lust en zijn leven. Maar onze gezondheid leed er teveel onder. Bovendien hadden we altijd de droom om naar Spanje te gaan, en nu kwam die mogelijkheid er.” Dat die droom uiteindelijk door ziekte ruw verstoord werd, en de heren inmiddels weer terug zijn in Almere, zorgt er echter niet voor dat Rene en Ronald met een zwaar gemoed in het leven staan. “Integendeel,” vertelt Rene. “Het is ook heerlijk om weer op Almeerse bodem te zijn. We kennen hier zoveel mensen, hebben hier zo’n groot stuk geschiedenis liggen, daar genieten we elke dag samen van.”