Almere is door mindere controles een interessante vestigingsplaats voor malafide bedrijven
Almere is door mindere controles een interessante vestigingsplaats voor malafide bedrijven

Burgemeester wil intensivering Bibob-toets

Algemeen

Burgemeester Hein van der Loo wil de gemeenteraad vragen om meer dan een half miljoen euro (550.000 euro) uit te trekken om de Bibob-toets te kunnen intensiveren.

Dat zei hij donderdag tijdens de Politieke Markt, waar gesproken werd over het thema Veiligheid.
Door de Bibob-toets vaker toe te passen kan worden voorkomen dat malafide bedrijven een vergunning krijgen om zich te vestigen in de stad. Omdat in omliggende steden wel geld is om de Bibob-toets vaker toe te passen, wordt Almere voor kwaadwillende bedrijven interessant om zich te vestigen, louter omdat er minder gecontroleerd wordt. Ondanks dat Almere zwaar in de financiële problemen zit, denkt de burgmeester dat die 550.000 euro zich snel zal terug verdienen. ‘Als we dubieuze bedrijven aan de voorkant kunnen tegenhouden, wordt de stad minder bevuild en vereist dat minder inspanning.”

Controles bedrijventerreinen

Zowel Van der Loo als het Flevolandse sectorhoofd van de politie Ben Nassir Bouayad prees de samenwerking die in Almere bij de driehoek (burgemeester, politiechef en Openbaar Ministerie) en verschillende maatschappelijke instanties plaatsvindt. Mede daardoor wordt bij criminelen veel geld teruggepakt. “Dat is belangrijk”, zei Officier Roland de Kruijk. “Als het niet lonend is, breek je de criminaliteit.” Ook de opgevoerde controles op bedrijventerreinen leveren veel resultaat op. “Het geeft ook een signaal af”, zei Van der Loo. “Criminelen moeten weten: voor verkeerde handel moet je niet in Almere zijn.”