De tunnel van de Hospitaaldreef wordt wellicht afgesloten (Foto: Google)
De tunnel van de Hospitaaldreef wordt wellicht afgesloten (Foto: Google)

Afsluiting tunnel Hospitaaldreef serieuze optie

Algemeen

Het lijkt onontkoombaar dat de tunnel van de Hospitaaldreef in de toekomst geheel wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Dat is nodig om de toenemende verkeersstroom beheersbaar te houden.

Door Marcel Beijer

Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de Politieke Markt waar gesproken werd over de bereikbaarheid van het stadscentrum waar de komende jaren duizenden woningen aan worden toegevoegd en zodoende wordt omgevormd van winkelcentrum tot levendige binnenstad.
De Hospitaaldreef wordt (vanaf de Krakelingrotonde tot de Cinemadreef) momenteel vooral door automobilisten gebruikt als doorgangsroute van de westkant naar de oostkant (en vice versa) van de stad. Met de afsluiting (die ‘knip’ wordt genoemd) zal alleen nog bestemmingsverkeer voor het centrum van de weg gebruik gaan maken en moet doorgaand verkeer omrijden.

Flevoziekenhuis

De afsluiting van de tunnel heeft geen gevolgen voor de bereikbaarheid van het Flevoziekenhuis, zo gaf wethouder Maaike Veeningen, net teruggekeerd van zwangerschapsverlof, aan. Ambulances kunnen immers gebruik maken van de busbaan onder de tunnel en bezoekers van het ziekenhuis zullen te zijner tijd via de noordzijde van het centrum (langs Markerkant naar de Landdrostdreef) moeten rijden. Ook voor ondernemers en laad/losverkeer blijft het centrum bereikbaar.

Terugdraaien

De meeste fracties in de gemeenteraad lijken enthousiast over de afsluiting, al waren er ook partijen  die de mogelijkheid open willen houden om de ingreep terug te kunnen draaien als het tot chaos leidt, zoals in Amsterdam het geval was toen er een ‘knip’ in de Weesperstraat werd gemaakt. Die optie wordt binnenkort met een motie in stemming gebracht.