Lelyststad Airport. (Foto: provincie Flevoland)
Lelyststad Airport. (Foto: provincie Flevoland)

Tweede Kamer wil geen commerciële vluchten via Lelystad Airport

Algemeen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport niet opengaat voor commerciële luchtvaart. Een oproep hiertoe van de Partij voor de Dieren werd dinsdag gesteund door een kamermeerderheid.

De Partij voor de Dieren wijst op de schade die de luchtvaart toebrengt aan het klimaat, de volksgezondheid en de natuur. GroenLinks-PvdA, NSC, D66, BBB, CDA, SP, ChristenUnie en Volt steunden de motie, die het demissionaire kabinet oproept om met alternatieve plannen te komen voor investeringen in de regio. Alleen VVD en PVV zijn voorstander van commerciële luchtvaart via Lelystad Airport. 

De opening van Lelystad Airport vormt al jaren een hoofdpijndossier. De opening stond gepland voor 2018. De bedoeling was dat het Flevolandse vliegveld de druk op Schiphol zou verlichten. Vooral vakantievluchten moesten vanaf Lelystad worden uitgevoerd, maar hier gaat als het aan de Kamer ligt een streep doorheen. Een tegenvaller voor de provincie Flevoland, omdat de uitbreiding van Lelystad Airport een belangrijke economische impuls zou betekenen voor de regio.