(Foto: Marcel A. Cazemier CAAZ.NL)
(Foto: Marcel A. Cazemier CAAZ.NL)

Volvo XC40 Zakenauto van het Jaar 2024

Algemeen

ALMERE - Tijdens het Driving Business Awards-gala is de Volvo XC40 gekroond tot Zakenauto van het Jaar 2024. Het Zweedse merk scoort traditioneel hoog in deze jaarlijkse prestigieuze verkiezing en wordt daarvoor nu dus beloond. 

Door Rob van Ginneken

De vakjury noemt de Volvo een vaste waarde voor zakenrijders en in de leasewereld. Daarnaast kijken ook particuliere kopers belangstellend mee, omdat het een praktijkprijs betreft op basis van ervaringen in de afgelopen jaren. 

‘Oeuvreprijs’

De Zweedse middenklasser liep de trofee eerder nipt mis. Bij de uitreiking noemde de jury het daarom ‘tegelijkertijd ook wel een beetje een oeuvreprijs’. Die komt op een goed moment, omdat onlangs een compleet nieuwe generatie van de XC40 is gepresenteerd. Misschien heeft dat de doorslag gegeven, want naast aspecten als het kostenplaatje, service en vanzelfsprekend ook uitstraling en rijplezier weegt het duurzaamheidsaspect steeds zwaarder. 

De jury is samengesteld uit ervaren vak-journalisten en directie van grote leasemaatschappijen. Onze autoredacteur is lid van die jury. De Zakenauto van het Jaar is – onderstrepen ze – nadrukkelijk geen ‘schoonheidswedstrijd’. De beoordeling gebeurt grotendeels op basis van ervaringen en praktijkcijfers. Achter de Volvo eindigden de BMW i4 en Kia Niro op het erepodium als tweede en derde.

BMW iX1 ‘Beste Nieuwkomer’

Naast de hoofdprijs wordt jaarlijks ook een trofee uitgereikt voor de ‘Beste Nieuwkomer’. Die is dit jaar met een fikse voorsprong gewonnen door de nieuwe BMW iX1. Die is te kort op de markt om al gedegen praktijkervaringen te bieden, maar volgens de vakjury is hij veelbelovend. Daarmee is de BMW een goede kanshebber voor de vólgende (Zakenauto van het jaar 2025) verkiezing.


De volledig elektrische Volvo XC40 Essential. (Foto: aangeleverd)