Afbeelding

Flevolanders ervaren elektrisch rijden als ‘zeer prettig’

Algemeen

Uit een recent panelonderzoek van energiebedrijf Zonneplan, uitgevoerd door Panel Inzicht onder meer dan 2000 Nederlanders, blijkt dat maar liefst 37,7% van de Flevolanders al eens elektrisch heeft gereden. Dit percentage ligt iets hoger dan het nationale gemiddelde van 35% voor Nederlanders boven de achttien.

Opvallend is dat vooral in Friesland de populariteit van elektrisch rijden hoog is. Maar ook in Flevoland kiezen steeds meer mensen voor een elektrische auto. Ongeveer 13% van de ondervraagde Flevolanders bezit zelf een elektrische auto, terwijl 7,2% regelmatig een elektrische (deel)auto leent.

De ervaringen met elektrisch rijden zijn over het algemeen positief. Maar liefst 73,1% van de ondervraagde Flevolanders waardeert deze vorm van mobiliteit. Velen beschrijven het rijden in een elektrische auto zelfs als “zeer prettig”. Hoewel het percentage tevredenheid in andere provincies hoger ligt, is er weinig verschil tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende leeftijdsgroepen. Alleen zeventigplussers moeten nog wat wennen aan de snelle acceleratie die elektrische auto’s kenmerkt, maar voor hen is de hoge instap van veel EV’s juist een voordeel.

Opvallend is ook dat meer mannen (46,2%) dan vrouwen elektrisch hebben gereden. Het percentage EV-rijders neemt af naarmate de leeftijd stijgt, met 60% van de 18- tot 30-jarigen die al elektrisch heeft gereden, terwijl dit percentage daalt naar 36,2% onder veertigers en 15,7% onder zeventigplussers.

Energiebedrijf Zonneplan is verheugd over de positieve houding van Nederlanders ten opzichte van elektrisch rijden. Om deze stap nog aantrekkelijker te maken, wil Zonneplan slim thuis laden faciliteren. Het idee is om de elektrische auto op te laden wanneer de zon schijnt en de wind waait, gebaseerd op dynamische stroomprijzen. Zo kunnen EV-rijders niet alleen bijdragen aan het klimaat, maar ook geld besparen.

Afbeelding