Burgemeester Van der Loo kreeg een nieuwe voorzittershamer van Willem Boutkan, voorzitter van het presidium (Foto: Maarten Feenstra)
Burgemeester Van der Loo kreeg een nieuwe voorzittershamer van Willem Boutkan, voorzitter van het presidium (Foto: Maarten Feenstra)

Hein van der Loo geïnstalleerd als burgemeester: ‘Samen aan de slag’

Algemeen

In een extra ingelaste raadsvergadering is Hein van der Loo woensdagavond officieel geïnstalleerd als burgemeester van Almere. Van der Loo maakte in zijn eerste speech direct duidelijk dat er flinke uitdagingen op hem wachten en dat hij vooral een ‘aanraakbare en zichtbare’ burgemeester wil zijn.

“Wat bindt ons als Almeerders, wie zijn we?”, stelde hij de aanwezigen in de raadszaal de filosofische vraag, om vervolgens zelf het antwoord te geven: een stad waar de pioniersgeest nog leeft, een stad van ambitie, ontwikkeling en vernieuwing. “Maar ik hoop ook een stad van realisme die zich bewust is van haar groeistuipen.”

Want hoe feestelijk het welkom voor Van der Loo ook was, verschillende sprekers lieten hem weten dat er flinke en lastige dossiers op zijn bureau liggen. Zo moet hij de lobby in gang zetten om meer agenten naar de stad te krijgen, want de georganiseerde criminaliteit weet de weg in de stad te vinden. En er moeten snel en veel woningen gebouwd worden, waarbij de voorzieningen niet mogen achterblijven. En dan is er uiteraard nog het financiële echec van de Floriade dat moet worden afgehandeld.

Tanden er in

Van der Loo, die een dag daarvoor afscheid had genomen van zijn oude gemeente Zwijndrecht, zei zich daarvan bewust te zijn en beloofde er zijn tanden in te zullen zetten en hintte daarbij op zijn verleden als bankdirecteur. “Er is werk aan de winkel. Almere mag zich verder ontwikkelen, maar moet daarbij wel de financiële kaders bewaken.” Opvallend was dat hij die laatste zin nadrukkelijk herhaalde. “We zullen daarbij ook elkaars nieren moeten proeven als dat nodig is”, voegde hij daar aan toe. Deze Bijbelse uitdrukking houdt in dat je elkaar moet durven te doorgronden. “Wij maken samen de stad”, besloot hij zijn speech. “Ik heb er zin in. Binnen het stadhuis, maar vooral buiten het stadhuis. We gaan samen aan de slag.”

Kennismaken

Na de officiële installatie was er een welkomstprogramma in de Burgerzaal van het stadhuis. Daar mochten verschillende stadsdelen zich aan de nieuwe burgemeester voorstellen en was er gelegenheid om handjes te schudden. Bij de eerstvolgende plenaire raadsvergadering neemt Van der Loo overigens een nieuwe voorzittershamer ter hand. De vorige is door Ank Bijleveld aan gort geslagen. De waarnemend burgemeester stond erom bekend nogal hardhandig onderwerpen af te hameren. De hamer heeft dat niet overleefd. Van der Loo komt in Almere wonen, maar neemt zijn vier (grotere) kinderen niet mee.

Hein van der Loo is nu de burgemeester van Almere (Foto: Maarten Feenstra)