Hoeveelheid zonne- en windenergie per inwoner, per provincie (Foto: aangeleverd)
Hoeveelheid zonne- en windenergie per inwoner, per provincie (Foto: aangeleverd)

Meeste groene stroom per inwoner in Flevoland

Algemeen

In Flevoland kan per inwoner 4,35 kilowatt (kW) aan groene stroom worden opgewekt. Daarmee is Flevoland koploper op dit gebied. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, dat het opgestelde vermogen van windmolens en zonnepanelen deelde door het aantal inwoners per provincie. De cijfers zijn afkomstig van het CBS.

Met name de diverse windparken bezorgen Flevoland de koppositie. De provincie wekt bijna twee keer zoveel windenergie op als de nummer twee, Groningen. In totaal stond er in 2021 in Flevoland voor 1309 MW ‘windvermogen’ geïnstalleerd en voor 581 MW aan zonne-energie.

Verschillen opbrengsten zonnepanelen

Binnen Flevoland is wel sprake van grote verschillen tussen de zes gemeenten. Waar de opwekcapaciteit in de Noordoostpolder, Lelystad, Almere en Dronten tussen de 100 en 145 megawatt ligt, komt de gemeente Zeewolde tot net boven de 50. Op Urk is voor slechts 12 megawatt aan ‘zonvermogen’ geïnstalleerd. Dat verschil is deels te verklaren doordat de gemeenten Urk en Zeewolde kleiner zijn en dus ook minder huizen hebben die geschikt zijn voor zonnepanelen. Maar ook de diverse grote zonneparken elders in Flevoland dragen hieraan bij.

Opgesteld vermogen versus opbrengst

Dat er in Flevoland per inwoner 4,35 kilowatt (kW) aan windmolens en zonnepanelen beschikbaar is, wil zeggen dat er tijdens ultiem zonnige én winderige uren 4,35 kilowattuur (kWh) duurzame stroom per inwoner kan worden opgewekt. Uitgaande van 2,2 personen per gezin gaat het om 9,6 kWh per huishouden. Dat is tijdens die uren ruim voldoende om huizen volledig op groene stroom te laten draaien, want een gemiddeld gezin gebruikt gemiddeld zo’n 7,5 kWh per dag. Op andere momenten, wanneer de zon niet schijnt en de wind minder waait, komt stroom hoofdzakelijk uit gas- en kolencentrales.

Verbruiken in de regio

Om bovengenoemde reden adviseert Zonneplan dan ook om vooral stroom te gebruiken op momenten waarop de zon en wind voor een groot deel van de stroomtoevoer zorgen. Het komt namelijk al regelmatig voor dat het net overbelast raakt tijdens zulke uren, omdat er niet voldoende stroom afgenomen wordt. Vooral wijken met veel zonnepanelen of gelegen in de nabijheid van een wind- of zonnepark kunnen hieraan bijdragen. Door stroom direct van zo’n hernieuwbare energiebron af te nemen, hoeft de stroom niet verder het elektriciteitsnet op, waarmee mogelijke overbelasting voorkomen wordt.

Zonnestroom per Flevolandse gemeente (Foto: aangeleverd)