De mogelijke IJmeerverbinding van Pampus naar Amsterdam.
De mogelijke IJmeerverbinding van Pampus naar Amsterdam.

Bereikbaarheid knelpunt bij forse uitbreiding Almere

Algemeen

De woningbouwambities van de Metropoolregio Amsterdam (Almere Pampus) in combinatie met de grote scheve woon-werkverhouding Almere-Flevoland zullen leiden tot knelpunten op het hoofdwegennet. Dit staat in een onderzoeksrapport van de Metropoleregio Amsterdam.

Binnen de regio ontstaan als gevolg hiervan grootschalige knelpunten op de snelwegen  A1 en A6. Met een IJmeermetro kan de OV-bereikbaarheid in de relatie Almereregio Amsterdam sterk verbeteren. Deze OV-voorziening zal goed benut worden is de verwachting en kan de druk op de weg enigszins verlichten, maar niet oplossen.

IJmeerweg

Een echte verbetering van de weg-bereikbaarheid is verkend maar noch een oplossing met een IJmeerweg noch een verbreding van de A1 en A6 geven een fundamentele verbetering en vergen forse investeringen. Zo laat een analyse naar een mogelijke verbreding van de A1 en A6 zien dat dit plaatselijk kan zorgen voor een verlichting van de problemen, maar verplaatst het probleem zich richting Amsterdam. Want waar Almere beter bereikbaar wordt, vermindert door de extra toestroom van verkeer uit Flevoland en ‘t Gooi de bereikbaarheid van gebieden aan de kant van Amsterdam.

Arbeidsplaatsen

Een betere verdeling van wonen en werken in de regio zorgt voor een betere verspreiding van verkeer over de wegen en zou daarmee bij kunnen bijdragen aan het verlichten van wegknelpunten en een positieve bijdrage aan de bezetting in het OV. Het toevoegen van 35.000 arbeidsplaatsen in Almere betekent niet dat het aantal reizigers vanuit Almere met eenzelfde aantal daalt: er komen immers ook inwoners bij (70.000 woningen) en een deel van de arbeidsplaatsen wordt ingevuld door werknemers die niet in Almere wonen. Een afname van het verkeer wordt daarom niet verwacht.

Conclusie op basis van de huidige inzichten is dat nog geen oplossing is gevonden voor de aanzienlijke wegknelpunten tussen Almere en Amsterdam.