Het team van Beam Tracking. (Foto: Fotostudio Wierd)
Het team van Beam Tracking. (Foto: Fotostudio Wierd)

Startup bouwt dataplatform voor sierteeltsector

Algemeen

Beam Tracking bouwt dankzij een investering uit het Proof of Concept Fonds Flevoland (POC) van Horizon Flevoland hun applicatie uit tot een volwaardig dataplatform voor voorraadbeheer. De startup strijkt binnenkort neer in de Smart Innovation Hub in Almere. “Hierdoor kunnen we de sierteeltsector in Flevoland beter bedienen”, vertelt co-founder Dylan van der Schoor.

Beam heeft inmiddels twintig klanten en wil uitbreiden in Flevoland, omdat dit een van de grootste regio’s is voor bloembollen in Nederland. De startup ontwikkelt een gebruiksvriendelijke applicatie voor het mkb, waar je binnen een paar klikken heel eenvoudig de voorraad kunt bijhouden. Iedereen, ook als je wat minder handig met computers bent, moet ermee kunnen werken. Het gaat om een mobiele applicatie die volledig offline en realtime werkt. “Iedere gebruiker heeft direct inzicht en controle heeft over hetgeen zich binnen het bedrijf afspeelt”, legt Van der Schoor uit. De app is vanaf ieder apparaat (telefoon, laptop, computer of tablet) te raadplegen. 

De startup kreeg in december 185.000 euro toegekend uit het POC Fonds van Horizon Flevoland en financiert zelf 10 procent. Dat geld is bedoeld om Beam uit te bouwen tot dataplatform. “Hiermee kunnen onze klanten in het seizoen meer data-inzichten vergaren over onder meer partij-eigenschappen, bewaarcondities en het perceel, waardoor ze uiteindelijk de kwaliteit en opbrengst beter kunnen voorspellen.”

Slim voorraadbeheer

Beam wil nóg een stapje verder gaan en is druk bezig met RFID-technologie (identificatie met radiogolven) te versimpelen en beschikbaar te maken voor het mkb. “Dankzij slimme chips in labels kunnen wij pallets, producten en partijen automatisch volgen. Bedrijven zijn door deze slimme technologie altijd 100 procent verzekerd van kloppende voorraad.”

Beam is nu nog gevestigd in Amsterdam, maar strijkt in het nieuwe jaar in de Smart Innovation Hub in Almere neer. “Een inspirerende omgeving. Je merkt dat veel jonge ondernemers tegen dezelfde dingen aanlopen. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar helpt en inspireert elkaar.”

Over het POC Fonds

Het POC Fonds wordt beheerd door Horizon Flevoland en verstrekt financiering aan innovatieve MKB-bedrijven met groeiambities, die willen investeren in de ontwikkeling van innovatieve technologieën, producten of diensten en zich in de zogenaamde proof-of-concept fase bevinden. Er is €13,3 miljoen beschikbaar gesteld door een programma vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie, de provincie Flevoland en de Rijksoverheid. Voor meer informatie over het fonds: www.horizonflevoland.nl