Promotiefoto van de wandelvoorstelling Zoek(t). (Foto: P. Friederich)
Promotiefoto van de wandelvoorstelling Zoek(t). (Foto: P. Friederich)

Alle budgetten Cultuurfonds Almere voor 2021 overvraagd

Algemeen

Cultuurfonds Almere kan dit jaar geen nieuwe projectaanvragen meer in behandeling nemen. Alle budgetten die door Cultuurfonds Almere en de gemeente Almere beschikbaar zijn gesteld, zijn overvraagd. Hieronder vallen de speciaal vrijgemaakte budgetten voor projecten rondom de Floriade, de corona-impuls én het reguliere budget. JanMelle Liscaljet, directeur van Cultuurfonds Almere: “Almeerders met bijzondere projecten wisten ons goed te vinden dit jaar. Dat is fijn, want we hebben natuurlijk nog steeds te maken met de coronacrisis die grote impact heeft op de culturele sector.”

Ruim 1,2 miljoen euro is in 2021 door het fonds ingezet om de culturele sector in Almere te stimuleren. “We vinden het belangrijk om samen met onze partners kansen en perspectief te bieden aan cultuurmakers en culturele organisaties om deze moeilijke periode door te komen en vooral te blijven ontwikkelen naar de toekomst toe”, aldus Liscaljet. “Zodat zij de Almeerders middels hun kunst kunnen blijven inspireren en verbinden.”

Extra stimulans

Naast het reguliere financieringsbudget, heeft de gemeente Almere met het coalitieakkoord ook een aanvullend budget aan Cultuurfonds Almere toegekend om een extra stimulans te geven aan de culturele programmering op en rond de Floriade. Zowel Almeerse professionele als amateurkunstorganisaties konden vanaf eind 2020 een beroep doen op deze regeling. 

Eén van de projecten die is gehonoreerd is AM x Floriade: Artists in residence. “Een uniek initiatief waarbij plaats wordt gemaakt voor jonge, vernieuwende, internationale beeldend kunstenaars in Almere. Bijzonder aan dit project is dat het zowel op het Floriadeterrein als in vier stadsdelen zal plaatsvinden. De organisatie geeft ook na het evenement een vervolg aan het residentieproject in de stad.”

Corona impuls

Ook werd er dankzij de rijksbijdrage met het Coronapakket Cultuur een tweede corona impuls gelanceerd. Hierdoor kon er versneld een laagdrempelige aanvraag worden gedaan. Vanuit de impuls werden er naast projecten gericht op ontwikkeling en digitalisering ook verschillende coronaproof activiteiten medemogelijk gemaakt. Een daarvan was de wandelvoorstelling Zoek(t) in de Cultuurdôme van Theatergroep Groot Wild en KleurInCultuur. Tijdens de voorstelling reflecteerden Almeerse kinderen op de coronatijd door middel van zang, rap, theater, fashion en spoken word.

Steeds moeilijkere keuzes

De organisatie is blij met de projecten die zijn ingediend: “Dat Almeerders barsten van de creatieve ideeën was voor ons natuurlijk niet onbekend, maar toch zijn we wéér aangenaam verrast over de unieke projecten die we voorbij hebben zien komen. We zien dat het aandeel ‘nieuwe aanvragers’ ieder jaar groeit, net als de stad zelf. Dit stemt ons positief voor de toekomst, maar maakt ook dat we als fonds voor steeds moeilijkere keuzes staan.” 

Voor het laatste deel van het jaar kunnen cultuurmakers nog gewoon terecht bij het Cultuurfonds voor advies, netwerkmogelijkheden en verkennende gesprekken voor een aanvraag in 2022.