Alle belangrijke wetswijzigingen voor 2022 op een rij. (Foto: Adobe Stock)
Alle belangrijke wetswijzigingen voor 2022 op een rij. (Foto: Adobe Stock)

Wetswijziging ondernemers 2022: dit verandert er per 1 januari voor uw bedrijf

Algemeen

Met het nieuwe jaar komen er op 1 januari 2022 wetswijzigingen aan die impact hebben op ondernemers. Traditiegetrouw komen deze wetswijzigingen voornamelijk op 1 januari en 1 september. Almere Zaken maakte voor u een handig overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen per 1 januari 2022. Zo mag bijvoorbeeld de thuiswerkvergoeding onbelast worden uitgekeerd en wordt het minimumloon verhoogd. 

TVL en TOGS belastingvrij

Per 1 januari hoeft u geen inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen over de ontvangen TVL en TOGS-regelingen. De regel geldt met terugwerkende kracht per 1 januari van 2021. De TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) werden in het leven geroepen om ondernemers tegemoet te komen in de coronacrisis. Pas wel op, voor de andere algemene tegemoetkoming, de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) geldt nadrukkelijk deze uitzondering niet. En deze wetswijziging is nog niet definitief, de ingangsdatum kan nog wijzigen.

Woonadressen bij handelsregister privé

Woonadressen van ondernemers worden per 1 januari privé bij het handelsregister van de KvK. Daarin zijn nu nog de adressen van alle ondernemers en bestuurders in Nederland vinden. Na de jaarwisseling is dit alleen nog inzichtelijk voor de overheid en beroepsgroepen die een wettelijke basis hebben om deze gegevens in te zien, zoals bijvoorbeeld advocaten en deurwaarders. Deze wetswijziging was ook een grote wens van freelancers, alleen zij hebben een lastige positie. Dat zit als volgt: de woonadressen worden weliswaar privé, dat geldt niet voor de vestigingsadressen. En die twee komen bij freelancers vaak overeen. Het kabinet is nog aan het onderzoeken hoe ook de zelfstandigen zonder kantoorruimte hun woonadres kunnen afschermen.

Bijtelling elektrische auto verhoogd

Wilt u een elektrische auto van de zaak en gebruikt u die ook privé? Dan gaat de bijtelling per 1 januari 2022 omhoog van 12 naar 16 procent. Die verhoging geldt wel alleen over de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde van de auto. Alles daarboven heeft een bijtelling van 22 procent, hetzelfde als voor niet-elektrische auto’s.

Thuiswerkvergoeding personeel

Voor thuiswerkend personeel mogen ondernemers per 1 januari een onbelaste thuiswerkvergoeding uitbetalen van 2 euro per dag. Dat hoeft geen gehele thuiswerkdag te zijn: ook voor een medewerker die bijvoorbeeld alleen in de ochtend werkt, kan men deze 2 euro op dagelijkse basis uitbetalen, zonder daarover loonheffing te hoeven rekenen.

 De  zelfstandigenaftrek gaat tot 2036 ieder jaar een beetje verder omlaagZelfstandigenaftrek verlaagd

Het financieel voordeeltje dat men als zelfstandige krijgt bij de belastingaangifte wordt verminderd. Waar dit jaar nog 6.670 euro van het te belasten bedrag afgetrokken mag worden, omdat men freelancer is, wijzigt dit per 1 januari 2022 in 6.310 euro. Dat gaat betekenen dat een zelfstandige meer belasting moet betalen aan het einde van het jaar. Dit is overigens niet voor het laatst: de zelfstandigenaftrek gaat tot 2036 ieder jaar een beetje verder omlaag.

Geldigheid cadeaubonnen verlengd

Cadeaubonnen zijn vanaf 1 januari minimaal 2 jaar geldig. De wettelijke minimale geldigheidsduur van cadeaukaarten is daarmee verdubbeld, deze was eerst 1 jaar. De minimumtijd van 2 jaar gaat gelden voor zowel fysieke als online cadeaukaarten. Het maakt daarbij niet uit wie de cadeaubon gekocht heeft.

Meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders

Gaat u beginnen als zorg- of jeugdhulpaanbieder? Per 1 januari 2022 bent u dan verplicht u te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Pas daarna mag u starten met het verlenen van zorg. U wordt gevraagd informatie te geven over bijvoorbeeld de verwachte startdatum, vormen van zorg en of er een klachtregeling is. Als nieuwe zorgaanbieder kunt u zich aanmelden bij het CIBG.

Minimumloon verhoogd

Het minimumloon dat ondernemers aan personeel uit mag betalen wordt verhoogd per 1 januari 2022. Het bruto minimumloon bedraagt bij een fulltime werkweek 1725 euro per maand, of 398,10 euro per week of 79,62 euro per dag. Dit bedrag geldt voor personeel vanaf 21 jaar.

Scholingsaftrek vervangen door STAP-budget

De scholingsaftrek wordt vervangen door het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Het idee is dat daarmee zowel werkenden als werkzoekenden zich kunnen blijven ontwikkelen. Het STAP-budget wordt een subsidie die de gemaakte kosten van de scholingsactiviteit moet vergoeden, met een maximum van 1.00 euro per persoon. De subsidie is vanaf 1 maart 2022 aan te vragen via het UWV.

Eerste schijf vennootschapsbelasting verruimd

Het kabinet wil nv’s en bv’s met lagere winsten minder belasten. Daarom wordt de vennootschapsbelasting (vpb) verruimd, wat zal betekenen dat ondernemers over meer winst het lage belastingtarief gaat betalen. De grens komt te liggen op 395.000 euro winst. Alles onder die grens wordt met 15 procent vpb belast. Boven de 395.000 euro winst gaat er 25 procent overheenPer 1 januari wordt de vrije ruimte van de werkkostenregeling met terugwerkende kracht vergroot

Verplichte openstelling retail niet meer eenzijdig aan te passen

Voor verhuurders van winkelpanden is het per 1 januari niet meer mogelijk om eenzijdig de tijden voor verplichte openstelling van winkeliers aan te passen. Dat betekent dat u zelf kunt bepalen wanneer uw winkel open én dicht is, tenzij u hierover schriftelijk afspraken hebt gemaakt met de verhuurder.

Verruiming vrije ruimte werkkostenregeling 

Per 1 januari 2022 wordt de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) vergroot. Dit gebeurt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 en geldt daarom voor de vrije ruimte van kalenderjaar 2021. De vrije ruimte voor de eerste 400.000 euro van de loonsom wordt verhoogd van 1,7% naar 3%. Met de werkkostenregeling kunt u een deel van het totale fiscale loon van uw werknemers gebruiken voor vergoedingen. Dit deel heet de vrije ruimte. U kunt de WKR gebruiken voor bijvoorbeeld reiskosten, telefoons of computers voor uw werknemers.