Van alle Nederlandse ondernemers heeft 30,4 procent nu te maken met een personeelstekort. Voor Flevoland is dit 28,9 procent. (Foto: Adobe Stock)
Van alle Nederlandse ondernemers heeft 30,4 procent nu te maken met een personeelstekort. Voor Flevoland is dit 28,9 procent. (Foto: Adobe Stock)

Tekort aan arbeidskrachten belemmert ontwikkeling bedrijfsleven Flevoland

Algemeen

De stemming onder het Nederlands bedrijfsleven is in tien van de twaalf provincies verbeterd. Ook de ondernemers in Flevoland zijn positief over het economische klimaat. Vooral over de ontwikkeling van de omzet en de buitenlandse omzet zijn ondernemers positiever dan in het derde kwartaal. Dit melden KVK en CBS op basis van de regionale cijfers uit de Conjunctuurenquête Nederland.

Van alle Nederlandse ondernemers heeft ruim 30 procent nu te maken met een personeelstekort. Voor Flevoland is dit 28,9 procent. Het tekort aan personeel belemmert de ontwikkeling van bedrijven in alle sectoren. Het probleem is het meest nijpend in de sector verhuur en overige zakelijke diensten. Meer dan de helft (53 procent) van alle bedrijven heeft hier te kampen met een personeelstekort.

Subsidies

KVK adviseur Yvonne Nikkelen over hoe ondernemers hiermee om kunnen gaan: “Laat bijvoorbeeld zowel online als offline aan de buitenwereld zien waarom werken in jouw zaak zo leuk is. Maak van je medewerkers ambassadeurs en vraag hen of ze hieraan willen meewerken, door hun verhaal te delen. Roep medewerkers ook op om actief mee te zoeken naar nieuwe medewerkers. Denk bij het zoeken naar nieuwe medewerkers ook aan zij-instromers, statushouders en iets oudere medewerkers. Er zijn speciale subsidies voor het bijscholen van deze medewerkers. Werk hiervoor samen met collega-bedrijven, scholen, het UWV en gemeentes.”

Andere belemmeringen

Ondanks de krapte verwacht per saldo ruim een vijfde van alle bedrijven (21,5 procent) in het vierde kwartaal het personeelsbestand uit te breiden, in Flevoland is dat 12,9 procent. Andere belemmeringen die de ontwikkeling van bedrijven in Flevoland in de weg staan, zijn het gebrek aan productiemiddelen, materiaal en ruimte (20,1 procent, landelijk is dat 13,7 procent).

Export

In Flevoland verwacht per saldo 14,0 procent van de ondernemers meer te exporteren in het vierde kwartaal van 2021. Limburg staat aan kop met per saldo 19,0 procent, gevolgd door Noord-Brabant (17,9). Groningen is de grote achterblijver met per saldo slechts 3,5 procent. Gemiddeld verwacht per saldo bijna 14 procent van de ondernemers in Nederland een toename van de export in het vierde kwartaal van 2021.

Investeren

Per saldo verwachten nu meer ondernemers in het komende jaar meer te investeren dan in het lopende jaar. De saldi zijn in alle provincies positief. In Flevoland verwacht per saldo 9,5 procent meer te investeren. In Overijssel en Friesland is de stemming hierover het meest positief: per saldo 12,7 procent. In Utrecht, Zeeland en Drenthe zijn de ondernemers het minst positief over de verwachte investeringen.

Omzetverwachtingen

In Utrecht en Noord-Brabant zijn ondernemers per saldo het meest positief gestemd over de verwachte omzet in het vierde kwartaal. Per saldo verwacht respectievelijk 30,0 en 28,0 procent van de ondernemers in deze provincies dat de omzet in het lopende kwartaal groter zal zijn dan in het derde kwartaal, voor Flevoland is dat per saldo 26,9 procent. Landelijk verwacht per saldo 25,2 procent van de ondernemers een omzetstijging.