(Foto's: Nice to Meat)
(Foto's: Nice to Meat)

Nice to Meat lanceert revolutionair LUMA-vlees

Algemeen

Nice to Meat lanceert LUMA-vlees: vlees dat is gerijpt met een schimmel. “LUMA is een revolutionaire ontwikkeling op het gebied van dry aging. Door middel van veredelde schimmels geeft deze technologie een bijzondere en intense smaak aan vlees”, aldus de horecaslager in Almere Poort. 

De methode werd twaalf jaar geleden in Zwitserland ontwikkeld door biotechnicus Lucas Oechslin en econoom Marco Tessaro, twee vrienden met een passie voor lekker eten die iets bijzonders wilden doen met het vlees van Zwitserse runderen. Nice to Meat en LUMA werken al geruime tijd samen. De Zwitsers importeren van Nice to Meat International het hoogwaardige rundvlees, dat na rijping wordt geleverd aan sterrenrestaurants in onder meer Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk en nu ook aan Nice to Meat.

Nice to Meat is de eerste die het zogeheten LUMA-vlees importeert en verkoopt in de Benelux. “Met het LUMA-vlees halen we een absoluut topproduct naar de Benelux”, aldus Mikel Pouw, directeur van Nice to Meat. “Het behoort tot het beste van het beste en ik ben er dan ook erg trots op dat wij dit vlees gaan verkopen. Deze producten maken ons assortiment nog completer.”

Rijpingsproces

Het duurt acht weken om de maximale aroma’s te krijgen. “De Mycelium, oftewel schimmelcellen, breken tijdens het rijpingsproces het collageen in de pezen en vet af. Hierdoor wordt het vlees extreem mals en uniek romig. qua smaak ontwikkelt zich een kruidig, aards notenaroma, dat een beetje aan camembert doet denken. Andere micro-organismen krijgen tijdens de rijping geen kans door de schimmel, die 100 procent natuurlijk is en volledig veilig voor de menselijke gezondheid. Na de rijping wordt de schimmellaag weggesneden en wordt het vlees vacuüm verpakt en ingevroren tot -60 graden Celsius zodat het rijpingsproces niet doorzet.”

Ambassadeur

Sterrenchef Jacob Jan Boerma is de Nederlandse ambassadeur van LUMA-vlees en proefde al een paar keer LUMA-producten in een paar van de beste restaurants van Zwitserland. Volgens hem is er met LUMA-vlees een nieuw, uniek gastronomisch product in Europa. “In termen van hoe innovatief het is, vind ik het vergelijkbaar met wagyu-rundvlees ten tijde van zijn introductie, maar het mooie hieraan is dat het niet helemaal uit Japan hoeft te komen.”

Meer informatie: nicetomeatyou.nl