Taco van der Meer, eigenaar van Brasserie Bakboord. (Foto: Peter Isaak)
Taco van der Meer, eigenaar van Brasserie Bakboord. (Foto: Peter Isaak)

Brasserie Bakboord: ‘Horeca krijgt de hardste klappen’

Algemeen

Brasserie Bakboord laat weten zwaar geraakt te zijn door de nieuwe maatregelen van het kabinet afgelopen weekend om de horeca wederom eerder te sluiten. “Wij nemen de gezondheid van gasten wél serieus, en worden ‘beloond’ met nog meer beperkingen. Wij snappen het niet meer. Het demissionair kabinet heeft geen idee wat er in de fine dining restaurants speelt. Wij worden wederom diep geraakt.”

In een open brief laat Brasserie Bakwoord weten wat de gevolgen zijn voor het restaurant en voor andere horecaondernemers in Almere. “Gedurende de gehele pandemie hebben wij 100% meegewerkt aan de nieuwe regels. We zijn in de afgelopen 20 maanden lange tijd gesloten geweest, om precies te zijn 10 maanden. Wij hebben ons al die tijd gehouden aan de aangepaste openingstijden, maximumaantal gasten en aan de anderhalve meter. Wij hebben de coronacheck bij elke gast gedaan. Toch is het nog niet genoeg en moeten ook wij ons restaurant om 20:00 uur sluiten. Dit is oneerlijk en heeft niets te maken met de slogan van onze regering; samen krijgen wij Corona onder controle.”

Besmettingen

Bakboord laat weten niets te snappen van de maatregelen, waarbij de gevolgen voor de horeca enorm zijn: “Uit cijfers van het RIVM en Koninklijke Horeca Nederland blijkt namelijk dat besmetting in de hele horeca laag is: 2,9 procent. Dat gaat van kroegen tot en met Michelinsterren-restaurants. Van die kleine 2,9 procent vindt bijna niets plaats in de fine dining restaurants. Wij krijgen de hardste klappen, bij ons begint het diner juist om 20:00 uur te draaien en nu moeten wij dicht. Sinds de Coronacheck vorige maand is onze lunchomzet fors gedaald. Afgelopen weekend, na de invoering van de nieuwe maatregelen een aanzienlijk lager diner omzet.”

Aanpassing

Toch laat de Brasserie het hoofd niet hangen en probeert het zo goed en kwaad als het gaat om door te gaan met het aanbieden van een fijne avond aan gasten. “Natuurlijk hebben wij ons aangepast. Er kan vanaf 16.00 uur gestart worden met het diner maar ideaal is het niet. Ons levenswerk wordt nu weer bedreigd door maatregelen waarbij in onze ogen elke nuance ontbreekt. Dat is jammer.”