De Flevour Box bestaat uit regionale voedselproducten. (Foto: Flevour Box)
De Flevour Box bestaat uit regionale voedselproducten. (Foto: Flevour Box)

Voorlopig laatste Flevour Box in huidige vorm

Algemeen

De komende maand wordt de laatste Flevolandse Flevour Box in de huidige vorm uitgeleverd. Vanaf dan krijgt de box met regionale voedselproducten een andere vorm,  en wordt deze nog vier maal per jaar uitgeleverd. 

Bauke van der Veen van de Vereniging Flevofood vertelt over het initiatief: “De Flevour Box is ontstaan in tijd van crisis, maar biedt hopelijk ook in de toekomst een mooie manier op producten uit Flevoland onder de aandacht te brengen van consumenten. De manier waarop mensen voedsel kopen, heeft echt veel impact op lokale ondernemers. Dit is altijd al zo, maar in deze bijzondere tijd van de coronacrisis waarin veel producenten in zwaar weer zitten, kunnen consumenten echt het verschil maken door zoveel mogelijk lokaal te kopen.”

De Box was tot nu toe een succes te noemen. “In september vieren we alweer het 1,5 jaar jubileum van de Flevour Box. Het begin natuurlijk allemaal aan het begin van de coronapandemie toen de horeca haar deuren moest sluiten en leveranciers met schuren vol frietaardappelen, wortelen en champignons achter bleven. We begonnen de eerste zes weken met het twee maal in de week leveren. Het afgelopen jaar hebben we maandelijks de Flevour uitgebracht en nu hebben we besloten dat we de box nog maar vier keer in het jaar gaan uitbrengen: de seizoensbox. In december kan je de winterbox bestellen – een box vol lekkers voor de feestdagen. Maar ook in maart, juni en september zullen we prachtige boxen vol lekkers samenstellen.”

Ambassadeur 

Nadia Zerouali is inwoner van Almere en ambassadeur van de Flevour Box. Voor haar staat de box ook symbool voor de diversiteit aan smaak die Flevoland te bieden heeft. Nadia Zerouali: “Bij de Smaak van Flevoland denkt men al snel aan aardappels, ui, kip en de andere landbouwproducten waar de provincie groot mee is geworden. Maar Flevoland is een volwaardige voedselprovincie en heeft nog veel meer te bieden. Flevoland smaakt ook naar roti, pannenkoeken en couscous die ik en andere bewoners van deze pioniersprovincie, ‘s avonds op tafel zetten. Met de penen en uien die er volop zijn, kun je hele diverse smaakvolle gerechten maken.”

Recepten

Zerouali stelde samen met Eva Flantua, die veel voedselprojecten in Flevoland organiseert, het pakket samen. Eva Flantua: “Flevoland kent een heel scala van lokale producenten. Zo vind je in de Flevour Box bijvoorbeeld knoflook van Polderknoflook, Oesterzwammen van Mycophilia en Libanees platbrood van Arabic Bread. Met al deze producenten werken we samen en dat geeft enorm veel energie”. Ook ontwikkelde Zerouali bijpassende recepten zodat de mensen die een box bestellen er thuis mee aan de slag kunnen.

 Bestellen

De Flevour Box kan vanaf woensdag 8 april worden besteld voor 35 euro, inclusief verzendkosten, en wordt thuis bezorgd in Almere en Lelystad. De boxen worden daarna op drie momenten in de week uitgeleverd. Bij succes wordt er gekeken of ook op andere plekken in Flevoland kan worden bezorgd. Op de website www.smaakvanflevoland.nl is meer informatie te vinden en is de box te bestellen.