Ondernemers hebben Almere gewaardeerd met een 7,7 als MKB-stad. (Foto: Almere Zaken)
Ondernemers hebben Almere gewaardeerd met een 7,7 als MKB-stad. (Foto: Almere Zaken)

Almere in top 3 MKB-vriendelijkste steden

Algemeen

Almere staat dit jaar op de derde plek in de MKB-vriendelijkste steden van Nederland. Tweejaarlijks doet MKB-Nederland onderzoek naar wat ondernemers van midden- en kleinbedrijven uit heel Nederland ervaren bij de dienstverlening van hun lokale overheid. Almere scoorde hierbij een 7,7 en behaalt hiermee een top-3 positie van alle steden in Nederland. 

De MKB-vriendelijkste gemeente is het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. De verkiezing heeft als doel om gemeenten een prikkel geven om actief aan de slag te gaan met het MKB-beleid. 

Dienstverlening

Gemeenten hebben tijdens de coronacrisis hun dienstverlening voor ondernemers verbeterd en ondernemers ervaren dat ook zo. Dat blijkt uit de zesde editie van de tweejaarlijkse verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van MKB-Nederland, waarin bijna 20.000 ondernemers verspreid over alle gemeenten zich hebben uitgesproken. Opvallend dit jaar zijn de goede scores van de steden: vijf G40-gemeenten staan in de top 10, waarvan Eindhoven met een tweede plaats het beste uit bus komt. De MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland is – voor de derde keer op rij – Rijssen-Holt. Almere staat na Rijssen-Holt en Eindhoven op plek nummer drie. 

Meedenken

Volgens MKB-Nederland merken ondernemers dat gemeenten in coronatijd met hen meedenken. Dan gaat het onder meer om versoepeling van de vergunningverlening, de verruiming van terrassen en het schrappen van heffingen voor getroffen ondernemers. In de verkiezing van dit jaar vallen de grote steden op. Volgens MKB-Nederland zouden de steden mogelijk een hogere notering hebben gekregen, omdat daar in coronatijd veel is geïnvesteerd in de dienstverlening voor bedrijven.

Positiever

Ondernemers oordelen in dit coronajaar positiever over onder andere service, beleid en communicatie van hun lokale overheid dan in de voorgaande editie. Gemiddeld krijgen gemeenten het rapportcijfer 7 als het gaat om tevredenheid. Twee jaar terug stond dat verzamelcijfer nog op een 6,7. “Wat we zien, maar zeker ook van ondernemers in het land persoonlijk horen, is dat corona heeft gezorgd voor meer en intensiever contact met de lokale bestuurders en meer onderling begrip”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ‘Veel gemeenten hebben zich extra ingespannen om door corona getroffen ondernemers te ondersteunen. Corona heeft veel ellende gebracht, maar heeft óók maar weer eens onderstreept hoe belangrijk ondernemers zijn voor de lokale economie en leefbaarheid. Gemeenten hebben daar op geacteerd.”