Afbeelding
AlmereZaken

Ondernemende zussen allemaal actief in Almere“We hebben het niet met de paplepel ingegoten gekregen”

Algemeen

“Ik denk dat papa best trots op ons zou zijn geweest”, zegt de jongste telg van de vier Hoogwoud-zussen die alle vier kozen voor een eigen bedrijf. Er wordt instemmend geknikt aan tafel. “Onze vader was boekhouder. Een man die altijd voor zekerheid koos. Hij heeft nooit één risico genomen. Als ondernemer doe je dat natuurlijk wel.”

In kader
Marijke Hoogwoud (54), eigenaresse administratiekantoor Hoogwoud & Van Haga
Saskia Hoogwoud (53), eigenaresse administratiekantoor Hoogwoud & Van Haga
Annemarie Hoogwoud (50), fotograaf annemarie hoogwoud fotografie
Petra Hoogwoud (47), eigenaresse woonwinkel Casa Cosi

“Misschien dat ik nog wel het meest op hem lijk”, zegt Marijke die na de dood van hun moeder, vorig jaar, de rol van ‘Mater Familias’ heeft overgenomen. “Onze vader stierf vrij jong. Wij waren tieners. Maar hij heeft ons wel gevormd. Ziek zijn was er niet bij. Wie zich ‘niet lekker’ voelde moest gewoon naar school. Als het écht niet ging kon je alsnog naar huis komen. Die instelling heb ik ook. Ik ben behoudend: bewaak de regeltjes. 12,5 jaar geleden begon ik met Saskia het administratiekantoor Hoogwoud & Van Haga. Zo’n bedrijf past me goed. Ook in de samenwerking met Saskia. We vullen elkaar uitstekend aan.”
“Klopt helemaal”, zegt Saskia. “Vuur en aarde, zeggen ze wel eens. Ik ben juist extravert en vind het heerlijk om te netwerken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Marijke remt me als het nodig is weer af, net zoals ik soms Marijke juist ergens enthousiast voor kan maken. Natuurlijk knettert het soms ook wel eens, maar omdat je zussen bent duurt dat nooit lang. Zo ging het vroeger thuis ook.”
Annemarie en Petra kunnen dat beamen. “We hebben nog een broer, Michel, die overigens ook ondernemer is”,zegt Annemarie. “We hadden dus een groot gezin. Je moest altijd voor je plekje knokken. We konden ons daarom best flink laten horen. Iedereen had ook een eigen plek in het gezin. Nu onze ouders zijn overleden komen we minder bij elkaar. Maar als we samen zijn is die rolverdeling er nog steeds.“

Band

De vier zussen hebben, als ondernemers, ontegenzeggelijk een band. Petra: “Het bijzondere is dat we allemaal rond onze veertigste begonnen zijn met ons eigen bedrijf. Ik kon qua baan bijvoorbeeld nooit echt mijn draai vinden. Ik werkte wel eens voor het bedrijf van mijn oudste zussen, maar het was niet wat ik écht wilde. Met een vriendin ben ik van de één op de andere dag een woonwinkel begonnen: Casa Cosi aan de Markerkant. Het is heel goed gegaan. In vijf jaar tijd hebben we ons vloeroppervlak verdubbeld naar 700 m2.“
Dat ook Annemarie als zelfstandig ondernemer zich in Almere heeft gevestigd, is misschien wel de grootste verrassing. “Ik had een goede baan. Eerst bij een organisatieadviesbureau , later op de afdeling Ruimtelijke Ordening bij de provincie Friesland. Ik maakte als projectleider foto’s van landschappen en kreeg daar steeds meer plezier in. Uiteindelijk heb ik in 2000 de fotovakschool gedaan en er mijn beroep van gemaakt. Het is een specialisme: landschapsfotografie. Ik werk nog steeds veel voor Friesland, maar ook voor Flevoland en Almere. Er gebeurt in deze regio natuurlijk enorm veel op het gebied van landschapsontwikkeling.”
Paplepel

Het is tamelijk bijzonder dat vier zussen op latere leeftijd voor het ondernemerschap kozen en dan ook nog in dezelfde stad actief zijn. “Terwijl we het dus echt niet met de paplepel ingegoten hebben gekregen”, lacht Marijke. “Vader zag ons het liefst een vaste baan krijgen. We moesten vanaf onze vijftiende altijd werken voor ons geld. En nooit gek doen hè. Als wij hippe Adidas-gympen wilden met die drie strepen erop, dan liep pa een goedkope winkel binnen waar veel voordeligere gympen stonden met maar twee strepen er op. ‘Ik ga niet voor één streep twintig gulden betalen’, zei hij dan.”
Petra: “En Annemarie en ik moesten ook de bandplooibroeken dragen die Saskia en Marijke niet meer pasten.”
De zussen lachen maar weer eens. Vanuit het gezin vlogen ze alle vier uit naar een eigen leven en een vaste baan om later voor het ondernemerschap te kiezen. Alle vier in Almere.
“Weet je”, zegt Petra dan. “Papa was dan misschien niet een man die risico’s nam, maar ik weet eigenlijk wel zeker dat hij trots op ons zou zijn geweest. Dat weet ik van mama. Die zag Annemarie eens wegrijden in haar auto waar haar bedrijfsnaam op staat. Toen we haar uitzwaaiden zei ze: ‘Goh, wat zou papa het geweldig hebben gevonden dat zijn achternaam op een auto de hele stad rond gaat.’”