Verlies Floriade Venlo loopt terug tot 5,5 miljoen

Algemeen

De Floriade in Venlo (2012) heeft uiteindelijk een verlies opgeleverd van 5,5 miljoen euro. Het verlies is minder dan de aanvankelijke 9 miljoen euro en kon ontstaan omdat er te weinig toezicht was op de cijfers, ontwikkelingen en resultaten. Dat blijkt uit een onderzoek dat eind november is gepresenteerd aan de vijf organiserende gemeenten.


Het verlies is minder groot omdat de waarde van infrastructuur en vastgoed nu is meegerekend. Deze worden ook na de wereldtentoonstelling nog benut. Het onderzoek heeft felle kritiek op de directie van de Floriade in Venlo. Een wethouder die financiële problemen tijdig aan de kaak wilde stellen, werd door de directie onder grote druk gezet dit niet te doen. Ook zouden de raad van commissarissen en de directe zichzelf boven de stichting, feitelijk het hoogste orgaan, hebben geplaatst.
De financiële malaise werd door de beroerde controle pas na de tentoonstelling openbaar, al ontkende de directie aanvankelijk nog de rode cijfers. Overigens is het financieel (nog) niet meetbaar welke economische effecten de Floriade in Venlo in de toekomst nog voortbrengt.