Afbeelding
AlmereZaken

Impuls voor Flevolandse kenniseconomie

Algemeen

Wageningen UR, Gemeente Lelystad en Provincie Flevoland willen de ontwikkeling van de Flevolandse kenniseconomie een impuls geven door fors in te zetten op onderlinge samenwerking. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman, de Lelystadse wethouder Jop Fackeldey en Tijs Breukink, lid van College van Bestuur Wageningen UR hebben daarom een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.De Floriade is een van de speerpunten.

De drie partijen willen door optimalisering en intensivering van de onderlinge samenwerking en communicatie de ontwikkeling van de Flevolandse kenniseconomie een impuls geven. Daarmee moet ook Flevoland nationaal en internationaal op de kaart gezet worden. In Flevoland zijn diverse toonaangevende onderzoeksgroepen van Wageningen UR gevestigd waar fundamenteel en toepassingsgericht landbouwkundig- en veterinair onderzoek wordt verricht. Voorbeelden daarvan zijn het CVI (Central Veterinary Institute) en het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO), beiden gevestigd in Lelystad.

Spin-off
De gevestigde onderzoeksinstituten van Wageningen UR in Flevoland hebben een duidelijk aantoonbare spin-off voor met name de lifesciences gerelateerde bedrijvigheid in Flevoland. De samenwerkende partijen gaan zich daarnaast inzetten voor de ontwikkeling van een ‘biobased economy’. Flevoland onderscheidt zich daarin als een regio die voorop loopt bij het gebruik van groene grondstoffen en de opwekking van energie uit groene grondstoffen, water, wind en zon. Jan-Nico Appelman: “De provincie heeft zich ten doel gesteld om de bestaande hoogwaardige werkgelegenheid voor de regio te behouden en hieraan nieuwe hoogwaardige werkgelegenheid toe te voegen. Deze samenwerking kan daaraan bijdragen.” Wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad ziet in de samenwerking kansen om Flevoland te profileren als innovatieregio: “Flevoland met de reeds gevestigde bedrijven en onderzoeksinstituten in Lelystad heeft de mogelijkheden om het ‘levend laboratorium’ te worden op het gebied van voeding, land- en tuinbouw, (dier)geneeskunde, duurzame energie en groene grondstoffen. De organisatie van de Floriade is dan een uithangbord dat de komende jaren het palet aan services dat deze regio te bieden heeft, en nog verder gaat ontwikkelen en versterken, zichtbaar maakt. Een in te stellen werkgroep gaat daaraan nadere invulling geven.”

Actieplannen
De in de samenwerkingsovereenkomst geformuleerde doelstellingen worden uitgewerkt in jaarlijkse actieplannen. Daarin worden activiteiten onderscheiden op het gebied van gezondheid van mens en dier (Humanimal) en de biobased economy. In 2014 zullen de drie partijen ook nader uitwerken hoe het gebruik van bestaande Wageningen UR-faciliteiten kan worden verbeterd. Het gaat daarbij om de Testsite Lelystad (testveld windenergie), ACRRES (het toepassingscentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen) en het Bio Science Center. Een bijzondere bijdrage zal ook worden geleverd aan het programma ‘The making of Floriade’. De in 2022 in Almere te houden tuinbouwtentoonstelling biedt de komende 9 jaar unieke kansen om in Flevoland voor de sectoren Agro & Food en Tuinbouw kennis op te bouwen en uit te testen. De drie partijen zullen zich ook hiervoor gaan inzetten.