Afbeelding
AlmereZaken

‘Stop bouw nieuwe winkelcentra’

Algemeen

Gemeenten moeten stoppen met het bouwen van nieuwe winkelcentra buiten het centrum van steden. Anders worden stadscentra net zo doods als sommige steden in Amerika en Frankrijk. Die oproep doet D66-kamerlid Kees Verhoeven in het aanvalsplan ‘De kracht van de binnenstad’. Het AD schrijft daar vandaag over. Volgens Verhoeven blijkt uit cijfers dat in ons land op dit moment 6,5 procent van alle winkelpanden leeg staat, veelal in het centrum van de stad. 

Volgens Verhoeven ligt de oorzaak in het feit dat steeds meer consumenten hun aankopen via internet doen. “Daarnaast voegen wethouders vaak onnodig winkelmeters toe. Hierdoor verloederen steden”, aldus Verhoeven die de wethouders oproept ‘maat te houden’. “Er moeten geen nieuwe winkelcentra bijkomen, maar juist bestaande winkelruimte opgeknapt.”
Ook wil Verhoeven dat de huurprijzen in winkelcentra drastisch omlaag gaan.

Almere
Voor Almere zijn de uitlatingen van Verhoeven actueel de gemeente in Poort een groot Retailpark wil bouwen door projectontwikkelaar Dura Vermeer. Veel ondernemers, maar ook Unibail Rodamco – de eigenaar van het stadscentrum in Almere - waren boos over die plannen omdat zij concurrentie vrezen. Wethouder Mulder maakte daarom nieuwe afspraken met Dura Vermeer. De ondernemers in Stad zijn nu tevreden, maar in Almere Buiten niet. Daar wordt gedreigd met een miljoenclaim als de bouw van het Retailpark wordt doorgezet.