Afbeelding
AlmereZaken

Mark Pol - bewust van rol in regio

Algemeen

 

De eerste maanden op mijn nieuwe wethouderspost, liggen alweer achter me. Tijd waarin ik rondes maakte over de verschillende Almeerse bedrijventerreinen, ontmoetingen had met ondernemers en een aantal netwerkbijeenkomsten heb bezocht. In de vele gesprekken die ik zowel gevoerd als gevolgd heb, is me vooral het het groeiende aantal initiatieven in deze stad van ondernemers zelf opgevallen. Initiatieven om ondernemers te verbinden en gezamenlijk de economische positie van Almere verder te brengen.
Ik bezocht Platform036; een nieuw samenwerkingsverband voor Almeerse bedrijven waar enthousiast wordt gezocht naar het leggen van verbindingen, kennis delen en samenwerken. De roep om als bedrijfsleven onder andere mee te denken over de economische kansen van de Floriade voor onze stad, vond ik inspirerend.
Het Almeerse bedrijfsleven lijkt zich steeds meer bewust van de rol die zij kan vervullen om de economische vitaliteit van de stad verder uit te bouwen en te borgen. Het coalitieakkoord verwoordt dit in een permanente uitdaging voor onze stad op het gebied van werkgelegenheid en ondernemerschap waarin gemeente, ondernemers en partners samen de mouwen opstropen. Iets wat nu al zichtbaar gebeurt.
Om de economische vitaliteit in deze stad te borgen, blijf ik als wethouder inzetten op behoud en groei van bestaande bedrijven en van nieuwe vestigingen en initiatieven. Hierin zijn actief meedenken en oog voor wat er in de markt gebeurt noodzakelijk. Eigenschappen die ik al bij veel ondernemers heb ontdekt en waarin lokale netwerken een belangrijke rol kunnen spelen. Waarin kunnen we samen optrekken? En hoe profileren we het Almeerse bedrijvenlandschap buiten onze gemeentegrenzen?
Tijdens mijn rondes door de stad, bedrijfsbezoeken en gesprekken met ondernemers, realiseerde ik me dat we in Almere een groot en veelzijdig bedrijfsleven hebben. Een landschap dat we moeten koesteren. Tegelijkertijd ben ik me bewust van de rol die we spelen binnen de Amsterdamse regio. Met name als het gaat om het aanjagen van economische vernieuwing, het aantrekken van nieuwe bedrijven, de ontwikkeling van kansrijke clusters en internationale acquisitie, is de samenwerking en afstemming met de Metropoolregio Amsterdam (MRA) voor onze stad van groot belang.
De uitdaging is om de komende periode samen zorg te dragen dat Almeerse ondernemers maximaal profiteren van zowel de verschillende lokale als regionale samenwerkingsverbanden en netwerken. Maar bovenal ook van de positieve economische signalen.


Mark Pol


Wethouder Economische Ontwikkeling en Financiën