Afbeelding
AlmereZaken

Groeistuipen

Algemeen

Je kunt zeggen wat je wilt over het ondernemersklimaat in Flevoland, maar niet dat er weinig wordt georganiseerd. Integendeel. September en oktober zijn netwerkmaanden bij uitstek, ook in onze provincie.
De makelaars & taxateurs Bedrijfshuisvesting van VSO waren eind september als standhouder op het Flevo Zakenfestival in Lelystad. Het decor van het Zakenfestival – Lelystad Airport – behoeft nauwelijks een toelichting. De plek alleen al is een prachtig voorbeeld van kansen en groeipotentie. Naast het nieuwe vliegveld wordt ook een hoogwaardig nieuw industrieterrein ontwikkeld. In de bestaande bouw rondom het vliegveld zijn ook kansen voor ondernemers die daar niet op willen wachten.
Het Flevo Zakenfestival had het thema ‘De Verbinding’ meegekregen. Dit onderwerp was onder meer gekoppeld aan de relatie tussen Flevoland en de west zoom van de Veluwe. Tussen ondernemers in beide gebieden bestaan warme contacten, al zal niet iedere Almeerder dat opmerken. Flevoland is de provincie met de grootste economische groei en daarmee ook interessant voor bedrijven van buitenaf. Wij merken bovendien dat er steeds meer vraag is uit deze gebieden naar bedrijfsruimte in Almere, met name uit de ICT sector.
Ik hoor regelmatig dat de fysieke ruimte voor nieuwe bedrijfsactiviteiten op het ‘oude land’ beperkt is. Aan de zijde van Amsterdam is ruimte schaars en veel vraag; daar stijgen de prijzen op dit moment enorm. Amsterdam is daarin overigens uniek in Nederland.
Het is hier nog geen Amsterdam, maar het aantal verhuisbewegingen neemt wel voorzichtig toe. Het gaat duidelijk beter met bedrijven en sommigen hebben al last van groeistuipen.
Prijzen zijn dan ook historisch laag, dus het loont om naar een andere locatie te kijken die beter past, zeker wanneer een contract afloopt.
Gelukkig tref ik vooral groeiers die naar een grotere ruimte op zoek zijn of een betere locatie. Ook voor bedrijven die graag hun eigen pand verwerven, is het nu de tijd. De vraagprijzen zijn laag, de rente nog lager.
Heeft u ruimte over, dan is er altijd de mogelijkheid deze te verhuren. Met name (door)starters zijn erg op zoek naar dit soort ruimtes. Wilt u graag weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem vooral contact met mij op.
Monique Uffen
info@vsomakelaars.nl