Afbeelding
AlmereZaken

Feestelijke opening Europees hoofdkantoor Kraton

Algemeen

Het Amerikaanse bedrijf Kraton heeft deze zomer haar Europese hoofdkantoor op Gooisekant geopend. Burgemeester Franc Weerwind verrichte de officiële opening samen met CEO Kevin Fogarty van Kraton die speciaal vanuit Houston naar Almere was gekomen.


Weerwind en Fogarty knipten met een grote schaar een gigantisch lint door dat om het pand was geknoopt. De burgemeester gaf in zijn speech aan dat dit een goed bewijs is dat het snel groeiende Almere een gunstig vestigingsklimaat heeft voor bedrijven als Kraton.
Kraton Corporation is in 2001 voortgekomen uit Shell en is sinds 2009 genoteerd aan de beurs in New York. Het Amerikaans bedrijf werkt met hoogwaardige kunststoffen gebaseerd op derivaten van ruwe olie. In 2016 nam Kraton, met haar Europese hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam, het op Gooisekant gevestigde bedrijf Arizona Chemical over. Ook Arizona maakt hoogwaardige kunststoffen, maar gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen (dennenbomen). Door de overname besloot Kraton het pand van Arizona Chemical op Gooisekant uit te breiden en daar haar Europese hoofdvestiging te situeren.
“Voor ons moederbedrijf maakt het niet uit of we in Amsterdam of Almere gevestigd zijn. In hun ogen is Almere, qua afstand, hetzelfde als Amsterdam”, zegt Jos Akkermans bij Kraton werkzaam als Lean Six Sigma Manager. “De openingsdag was heel speciaal. Niet alleen onze CEO uit Amerika was aanwezig, maar ook de burgemeester van Almere en onze Europese directeur. Na het officiële gedeelte was er een lunch-bbq voor medewerkers en genodigden. Voormalige Arizona en Kraton medewerkers, werken nu in ‘ One Kraton’.”

Floriade

Tijdens de bijeenkomst kwam uiteraard ook de Floriade 2022 ter sprake. Volgens Akkermans ziet Kraton kansen om in deze wereldtentoonstelling te participeren. “Er zijn mogelijkheden en gelijke belangen. Zo werken wij op basis van duurzaamheid en hergebruik. Dat zijn begrippen die goed bij het thema van de Floriade passen. We zouden dan vooral een technisch inhoudelijke bijdrage kunnen leveren.”