Afbeelding
AlmereZaken

Vijf nieuwe winkels geopend in Centrum

Algemeen

De afgelopen maanden ging alle aandacht uit naar de pandemie en de economische gevolgen hiervan. Desondanks starten ook nu nog steeds ondernemers een nieuwe zaak of een beginnen met een uitbreiding van hun al bestaande zaak. Ook in de Passages van Almere Centrum zijn meerdere nieuwe zaken geopend. Martin Ort, directeur bij Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere is tevreden: “Ik noem dit zeer positieve ontwikkelingen in lastige tijden.”

“Ik kan niet één winkel in het centrum opnoemen die door de gevolgen van corona zijn deuren heeft moeten sluiten”, vertelt Martin Ort, directeur bij Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere (OVSA). “Integendeel, we hebben juist meer vierkante meters bezet dan voor de coronacrisis. Dat mag je toch wel opmerkelijk noemen als we het vergelijken met winkelcentra in andere grote binnensteden. Dan doen we het als Almere gewoon goed.”

 

Doorstart Intertoys
Toch zijn er afgelopen jaar zowel filialen van Vapiano, Miss Etam en Intertoys gesloten in het centrum. Deze sluitingen zijn echter niet het gevolg van de coronacrisis, maar vinden hun oorzaak in het al niet goed lopen van de betreffende moederbedrijven. Dat de locaties in Almere hier als gevolg van de landelijke en internationale faillissementen sluiten, is dan ook een logisch gevolg. Ort vervolgt: “Deze bedrijven hadden al moeilijkheden voor de pandemie en ook zonder corona hadden ze het niet gered. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan de Foodpassage. Dat deze niet gelukt is, komt niet door corona, maar was gewoon vanaf het begin af aan al een lastig project dat eigenlijk niet kon lukken. Maar er zijn zeker zoveel goede berichten. Bijvoorbeeld dat Intertoys een doorstart heeft gemaakt. Op 1 november zal deze winkel weer open gaan op het Forum.”


Zadelmakerstraat
Naast Intertoys zijn er nog vijf zaken die de afgelopen tijd hun intrek namen in een winkelpand in het centrum. Het gaat om de beautysalon I’m Rosy aan de Zadelmakerstraat 19. Eigenaresse Nadista Moll vertelt: “Onze klanten komen van ver over de Almeerse stadsgrenzen, zelfs vanuit Eindhoven, naar ons toe voor een behandeling. Wie ons nog niet kent, is welkom een keer te komen kijken.” Ook nieuw aan de Zadelmakersstraat is Eethuis Peris op nummer 51. Het eethuis is gespecialiseerd in Turkse pizza en andere authentieke Turkse gerechten die ter plekke kunnen worden gegeten, maar ook kunnen worden afgehaald of bezorgd. Het is niet het enige nieuwe restaurant aan de Zadelmakerstraat. Onlangs opende Hayai Sushi een restaurant op nummer 53. Het restaurant heeft naast sushi ook pokébowls op de kaart staan.

 

Bottelaarspassage
Tot slot zijn er twee nieuwe zaken geopend in de Bottelaarspassage. Op nummer 18 heeft meubelwinkel Afzia Interieur zijn intrek genomen. En op nummer 67 bevindt zich in het pand van Personal Training Group een nieuwe vechtsportspeciaalzaak genaamd Fightstore036. De winkel verkoopt vechtsportartikelen, fitnessmateriaal en outfits voor diverse vechtsporten, met de nadruk op kickboksen. Daarnaast worden er ook supplementen en voeding verkocht. Ondernemer Jessica Melachris vertelt: “Vechtsporters of mensen die benieuwd zijn of een vechtsport als kickboksen iets voor hen is, zijn ook welkom voor advies. We zijn 7 dagen per week geopend.”

 

Steun
Wat is de reden dat het centrum van Almere het zoveel beter doet dan vergelijkbare winkelcentra in Nederland? Martin Ort zit als directeur van de OVSA dichtbij de ondernemers en heeft een goede verklaring voor de toename van de winkelbezetting in het centrum. “Natuurlijk helpt de overheid ondernemers, zeker nu in tijden van corona, maar wat Almere bijzonder maakt is de hulp van de gemeente. De gemeente denkt in Almere echt mee met de ondernemers en heeft bijvoorbeeld het Ondernemersloket waar mensen kunnen aankloppen. Het zijn korte lijntjes en er wordt echt meegedacht vanuit de ondernemer. Dat werpt zijn vruchten af en zorgt dat de leegtand momenteel echt minimaal is.”

 

Toekomst
Toch is Ort ook bezorgd over de toekomst. “Voor nu gaat het goed en kan ik zeggen dat ik geen winkels ken die op omvallen staan of die het met de steunmaatregelen op dit moment niet redden. Maar de vraag is natuurlijk wel hoe lang de adem is. Het hangt allemaal af van wat er de komende tijd met corona gaat gebeuren. Als er weer een lockdown komt, vrees ik dat dat echt wel gevolgen gaat hebben voor de winkeliers. Maar dat zullen we moeten afwachten.”