Afbeelding
AlmereZaken

Stijging WW-uitkeringen in Flevoland

Algemeen

In januari stegen de WW-uitkeringen in de provincie Flevoland, zowel op maand- als op jaarbasis. Deze toename deed zich niet bij alle sectoren voor. In de financiële dienstverlening daalde de WW het afgelopen jaar juist sterk. Voor 2021 verwacht UWV een lichte banenkrimp bij financiële bedrijven. Vooral administratieve beroepen zijn kwetsbaar. Verschillende beroepen op hoger niveau blijven wel goede kansen op werk bieden in deze sector.

Eind januari 2021 verstrekte UWV 8.264 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 0,1% (+8 uitkeringen). Dit is iets minder dan de landelijke toename van 1,0%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Flevoland is 22,8%, oftewel 1.536 uitkeringen. Deze toename is groter dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+19,5%).

Kansen

De coronacrisis zorgt voor een stijging van WW-uitkeringen in Flevoland. Dat geldt echter niet voor alle sectoren. Zo daalt de WW in de financiële sector het afgelopen jaar juist sterk in de provincie. Uit onderzoek van UWV blijkt dan ook dat de impact van corona kleiner is bij financiële bedrijven dan bij veel andere bedrijven. Zij hebben onder andere minder last van afgenomen vraag naar hun producten en diensten. Het aantal banen van werknemers in deze sector bleef landelijk ongeveer gelijk.