Afbeelding
AlmereZaken

Wethouder: ‘Datacenter-hub kan economisch veel brengen’

Algemeen

Datacenters vreten energie, ze zijn spuuglelijk en leveren nauwelijks arbeidsplaatsen op. Er bestaan plannen om in de oksel van de A27, op het grondgebied van zowel Almere als Zeewolde, niet één maar een hele cluster van die datacenters te realiseren: een hub. Wethouder Maaike Veeningen bekijkt de situatie zelf ook kritisch, maar besef dat zo’n hub ook veel voordeel opleveren.

“Datacenters zijn niet mooi, maar wel noodzakelijk”, zegt Veeningen. “We gebruiken, zowel als particulier als bedrijfsleven, allemaal steeds meer data en willen die opslaan. Vanuit de MRA (Metropoolregio Amsterdam, red.) zijn verschillende locaties bekeken. De locatie bij de A27 kwam daar als beste uit.”

Kritiek

Momenteel wordt onderzoek naar die locatie gedaan. Het leidt tot veel kritiek. Datacenters zijn niet populair. Bovendien wordt het gezien als knieval naar de MRA. Almere zou zich namelijk opofferen om die lelijke dingen op haar grondgebied te plaatsen. Veeningen ontkent dat en ziet veel kansen met een hub. “Daar zijn er maar drie van in de MRA, dit zou de vierde worden. Alleen al sinds bekend is dat er een onderzoek hiernaar loopt krijgen we veel verzoeken van bedrijven om informatie. Het is voor bedrijven interessant om in de nabijheid van zo’n hub gevestigd te zijn, waar de dataverbindingen snel en sterk zijn. Ik hou een flinke slag om de arm, maar uit onderzoeken blijkt dat er duizenden arbeidsplaatsen mee gemoeid kunnen zijn.”

Microsoft

Ook dat de hub louter gebouwd wordt om Facebook of Google te faciliteren, is volgens Veeningen ongegrond. “Dan praat je weer over een datacenter, die van henzelf zijn. Daar zit weinig personeel. Van een hub maken heel veel bedrijven gebruik.”

Veeningen erkent dat niet valt uit te sluiten dat daar ook bedrijven gebruik van maken die niet in Almere, of zelfs in Nederland, gevestigd zijn. “Maar die aanzuigende werking is er wel. Denk daarbij aan werkgelegenheid en onderwijs die zich hierin specialiseert.”

Onderstation

Veeningen ontkent dat de plannen voor de hub er de oorzaak van zijn dat de komst van een zonne-energiecentrale nu niet doorgaat. “Die processen liepen langs elkaar. Het is wel zo dat de hub veel energie gebruikt. Nu moet Almere – vanwege de uitbreiding van Poort – op den duur toch een onderstation (knooppunt hoogspanningsnet,red) erbij krijgen. Dat valt ook samen.”

Toekomst

Of de hub er ooit komt, moet maar blijken. Daar moet niet alleen de gemeenteraad zich over uitspreken, ook de provincie heeft een vinger in de pap. Veeningen: “We zitten nu nog in de onderzoeksfase en we willen – zowel van voor- als tegenstanders - geluiden ophalen in deze fase. En uiteindelijk beslist de raad hierover, zoals het hoort.”